4 financiële gevolgen van rijden onder invloed

Met een alcoholgehalte van 0,5 promille loop je 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval. Jammer genoeg scoren we in België niet goed op het vlak van rijden onder invloed. Zo zouden er in ons land wekelijks 4 mensen omkomen door alcohol in het verkeer. Een indrukwekkend cijfer waarachter veel ellende schuil gaat. Wees dus slim tijdens de feestdagen: duid een BOB aan of neem een taxi of het openbaar vervoer. Niet alleen omdat het mogelijke leed niet te overzien is, maar ook omwille van de financiële gevolgen als je onder invloed een ongeluk veroorzaakt. We zetten ze voor je op een rij:

1. Zware boete en gerechtelijke veroordeling

Als je een ongeval veroorzaakt terwijl je dronken achter het stuur zit, riskeer je een serieuze boete (maximaal 12.000 euro) en rijverbod. Je kan ook veroordeeld worden voor onvrijwillige slagen en verwondingen.

2. Schadevergoeding aan de slachtoffers zelf betalen

Je verzekeraar kan recht op verhaal uitoefenen bij een ongeval onder invloed. Dat betekent dat hij alle vergoedingen kan terugeisen die hij betaalde aan de slachtoffers (tot maximaal 30.987 euro).

3. Eigen schade niet terugbetaald

Heb je een optie die eigen schade dekt of heb je een omnium? Jammer, maar schade aan je eigen auto wordt niet vergoed als je in dronken staat een ongeval veroorzaakt.

4. Hogere bonus-malus

Bij een ongeval in fout stijgt je bonus-malus en zal je dus meer betalen voor je autoverzekering.
Je merkt het: als je rijdt onder invloed, kunnen de gevolgen op menselijk en financieel vlak enorm zijn! Maak dus vandaag al 2 goede voornemens: een BOB én een goede autoverzekering. Zo geraakt iedereen veilig thuis.

DVV-autoverzekering

Meer informatie over de voorwaarden van de verzekeringspolis (het eigen risico, de gedekte goederen, de limieten van de dekking enz.) en de commerciële fiche vind je bij je DVV-consulent.

Deel dit