De lente is in het land. Hoog tijd dus om uw fiets terug buiten te halen voor lange fietstochten in de natuur of gewoon om u te verplaatsen in de stad. Hou het altijd veilig onderweg met de tips van DVV Verzekeringen.

Verplichte minimumuitrusting voor uw fiets

  • Om op de openbare weg te rijden, moet uw fiets uitgerust zijn met een bel en 2 goede remmen.
  • Zodra de avond valt of de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt, moet u een wit of geel fietslicht hebben vooraan en een rood licht achteraan (zichtbaar op 100 m). Deze lampjes mogen knipperen of vast zijn, op de fiets bevestigd zijn of op u.
  • De reflectoren zijn dag en nacht verplicht: wit vooraan, rood achteraan, geel of oranje op de pedalen, en geel of oranje in de wielen of banden met reflecterende zijkant. Voor een racefiets, mountainbike of een kinderfiets zijn reflectoren alleen ’s nachts verplicht of bij een slechte zichtbaarheid (minder dan 200 m), behalve als uw fiets is uitgerust met 1 of 2 spatborden (de reflectoren voor- en achteraan zijn dan verplicht).

En wat moet u dragen als fietser?

Veiligheidsuitrusting is niet verplicht voor fietsers, maar wel verstandig. Let er in elk geval op dat u goed zichtbaar bent. Draag een fluohesje en reflecterende armbanden. Aarzel ook niet om bijkomende lichtjes of reflectoren te voorzien voor uw tweewieler… En belangrijk: denk eraan een fietshelm te dragen. Zo’n helm kan uw leven redden of ernstige hoofdletsels vermijden bij een val of ongeluk. Bedenk ook dat een goede fietshelm onmisbaar is voor uw kinderen. Bij DVV Verzekeringen kan u er deze maand trouwens 1 winnen door mee te doen met de wedstrijd.

Tips voor de verkeersveiligheid

  • Steek uw arm uit en toon altijd wat u van plan bent als u wil afslaan. U riskeert een boete van 55 euro als u uw arm niet uitsteekt.
  • Zorg dat u aan een verkeerslicht goed zichtbaar bent als het rood is. U kan bijvoorbeeld voor de auto’s staan zodat die u zeker opmerken als ze afslaan.
  • Geef altijd voorrang aan voetgangers op een zebrapad, ook als fietser. Als u afstapt, wordt u beschouwd als een voetganger en hebt u wel voorrang.
  • Let op verboden richtingen, want die gelden ook voor fietsers. Als er een wit bord geplaatst is onder het bord verboden richting, mag u wel tegen de rijrichting in rijden.
  • Rijd op het fietspad als er een is dat berijdbaar is. Let op: de fietspaden met de borden D7 (een rond bord met blauwe achtergrond en een fiets op) of D9 (een rond bord met een blauwe achtergrond en een fiets aan de ene kant en voetgangers aan de andere kant) mogen meestal enkel gebruikt worden in de richting waarin de signalisatie zichtbaar is. 

Bent u met uw elektrische fiets gedekt als u een ongeval hebt?

Stel u voor dat u valt met uw fiets en daarbij een auto beschadigt… In de meeste gevallen zal een familiale verzekering voldoende zijn om uw aansprakelijkheid te dekken (en dus voor de schade die u veroorzaakt aan anderen). Hebt u een elektrische fiets? Voor sommige modellen hebt u een Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfietsverzekering nodig. Dat is het geval voor elektrische fietsen die meer dan 25 km/u rijden of een vermogen hebben van meer dan 250 watt en die autonoom kunnen rijden, maar ook voor e-bikes zonder trapondersteuning. Die laatste worden zelfs beschouwd als bromfietsen.

Bestaat er de klok rond fietsbijstand?

Ja, met de fietsbijstand van DVV Verzekeringen. Hebt u een lekke band? Is uw fiets beschadigd of gestolen (terwijl u hem wel goed had vastgemaakt)? Dat kan jammer genoeg gebeuren. We helpen u dag en nacht in geval van panne, diefstal of een ongeval. Eender waar u zich bevindt: we komen tussen zodra u 1 km van uw verblijfsplaats in België of Luxemburg bent, en zelfs tot 50 km over de grens. En dat voor maar 35 euro/jaar per persoon of 60 euro voor de hele familie.

En hoe zit het met een omniumverzekering voor fietsen?

Hebt u een elektrische fiets (die maximaal 25 km/u rijdt) of een andere fiets van minder dan 1 jaar oud? Weet dat u uw investering kan beschermen dankzij de fietsverzekering Omnium van DVV Verzekeringen. U bent dan in de hele wereld verzekerd tegen diefstal en materiële schade. Meer nog: als de schade hoger is dan 100 euro, betaalt u geen franchise!

Bereken uw premie

Ga voor meer informatie naar een DVV-consulent of kijk op: