Welk budget moet ik voorzien om te bouwen?

Het totale kostenplaatje van bouwen is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo speelt de rente een rol bij je krediet. De keuze van architect en aannemer beïnvloeden ook de kosten. Zorg altijd voor een gezonde reserve en laat je goed informeren door je architect en aannemer. We geven je alvast een idee van de mogelijke kosten bij het bouwen van een huis.

Kosten van de bouwgrond

Naast de bouwkosten zelf zijn er ook de kosten voor het kopen van een bouwgrond. Net zoals bij de aankoop van een huis betaal je daarop registratierechtenereloon van de notaris en aktekosten. Heb je geleend voor de bouwgrond? Hou dan ook rekening met de kosten van de hypothecaire kredietakte, dossierkosten en schattingskosten. Daarnaast betaal je belastingen op de bouwgrond. Het percentage kan je navragen bij je gemeente of bij je notaris.

Kosten van het bouwen van je huis

Als je je bouwgrond gekozen en betaald hebt, kan je het budget opstellen om je huis te bouwen. Er wordt wel eens gezegd dat je voor een nieuwbouw tot 1.300 euro per m² moet rekenen. Natuurlijk is dat richtbedrag afhankelijk van verschillende factoren: 

  • Ereloon van de architect.
  • Werkuren van de aannemer en werkmannen.
  • Gebruikte bouwmaterialen.
  • Aanwezige technologie zoals domotica, ventilatiesysteem, stofzuigsysteem, airco en alarm.
  • Soort huis (sleutel-op-de-deur, passiefhuis, houtskeletbouw, …).
  • Extra’s (zoals kelder, garage).
  • Aansluitkosten nutsvoorzieningen.
  • Afwerking.

Bedenk ook dat een open bebouwing duurder is dan een halfopen bebouwing. Dat is op zijn beurt dan weer duurder dan een gesloten bebouwing.

Prijs voor het ereloon van de architect

Elke architect bepaalt zelf zijn eigen ereloon. Voor nieuwbouw werken architecten meestal met een percentage op de bouwkost: dit is de totale prijs van je woning, exclusief btw en exclusief de prijs van de grond. Maar een architect kan er ook voor kiezen om voor een dagprijs (in regie) of voor een vast forfaitair bedrag te werken.

Kosten voor de werkuren van de aannemer en werkmannen

  • Kies je om met een bouwfirma samen te werken voor een sleutel-op-de-deur-woning of een passiefwoning? Dan zal je meteen een duidelijk idee hebben van het budget. 
  • Leg je liever je eigen bouwplan voor aan een aannemer? Dan zal je een offerte ontvangen, maar volgen er wellicht bijkomende kosten. Voorzie daarom een reserve en vraag bij verschillende aannemers en firma’s een offerte. Zo kan je meteen een selectie maken. Onthoud dat de goedkoopste zeker niet altijd de beste koop is!

Kosten voor bouwmaterialen en afwerking

Eens je weet hoe groot je huis zal worden en hoe het eruit zal zien, kan je een kostenraming maken van de bouwmaterialen en afwerking. Vraag hulp aan je aannemer of architect om het budget op te stellen.

Wil je een tot in de puntjes afgewerkte woning? Dan zal dit snel veel extra centen kosten. Zorg je zelf voor de afwerking (schilderen, plinten en binnendeuren plaatsen), dan scheelt dat een flinke slok op de borrel. 

Kosten voor techniek

Wil je een standaardwoning zonder al te veel snufjes? Dan zal je de bouwprijs hier al sterk mee kunnen drukken. Kies je voor ecologische, energiebesparende of nieuwe technieken als waterpompen, zonneboilers, zonnepanelen en domotica? Dan zal de prijs stevig oplopen. Het voordeel is wel dat je voor deze technieken een (zo goed als) waterdichte berekening kan laten maken en zo meteen weet waar je aan toe bent. 

Hoewel deze technieken de bouwprijs omhoog jagen, zijn deze investeringen vaak de moeite waard. Meestal haal je de meerprijs van die investering er al na enkele jaren uit.

Kosten voor extra’s

Als je beslist om je nieuwbouw volledig te onderkelderen of om een garage te laten bouwen, dan moet je daar enkele duizenden euro’s voor extra rekenen in je budget. De aannemer of architect geeft je een goede richtprijs voor alle extra’s die je in gedachten hebt.

Ook voor een sleutel-op-de-deurwoning voorzie je het best een extra budget. Weet dat je voor elke aanpassing extra betaalt. Dat kan gaan om extra stopcontacten, krachtigere verwarmingsketel, soort vloertegels enz. 

Aansluitkosten voor nutsvoorzieningen

Afhankelijk van de ligging van je woning mag je uitgaan van ongeveer 2.000 euro voor het aansluiten van elektriciteit, water, gas, riolering, teledistributie en telefoon.

Ontdek ook: Waarop moet ik letten als ik bouwgrond koop?

Deel dit