Huis kopen of bouwen: hoeveel kan je lenen?

Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden als je een hypothecair krediet wilt nemen om je nieuwbouw of aankoop te financieren. Om te weten hoeveel je precies kunt lenen, ga je het best naar een DVV-consulent. Hij of zij kan je huidige situatie bekijken en je het meest geschikte hypothecaire krediet aanraden. 

Wil je weten hoeveel je maximaal maandelijks kunt afbetalen? 

> Ga naar de DVV-kredietsimulator.

Hoeveel kan je lenen?

Een goede stelregel is dat de maandelijkse afbetaling van je hypothecair krediet of woninglening maximaal een derde mag bedragen van je totale inkomen. De DVV-kredietsimulator geeft je een beter zicht op hoeveel je kan lenen. Opgelet: dit is niet meer dan een vuistregel. Wil je advies op maat en weten tegen welke rente je kunt lenen? Maak dan een afspraak met een DVV-consulent. Hij maakt onder andere een nauwkeurige berekening met de actuele rente.

Criteria voor een hypothecair krediet (woninglening)

Totale inkomen

Hoeveel je kunt lenen is in eerste plaats afhankelijk van het gezinsinkomen. Maak dus een berekening van je totale inkomen, verminderd met je maandelijkse uitgaven en met eventuele bestaande afbetalingen. Neem van dat bedrag een derde, zo weet je hoeveel je kunt besteden aan de maandelijkse afbetaling. Of nog beter: maak dan een afspraak met een DVV-consulent. Zo krijg je meteen advies op maat van jouw situatie.

Inbreng van eigen kapitaal?

Als je zelf al een mooi kapitaal hebt opgebouwd, moet je uiteraard minder lenen voor de aankoop van een huis of bouwgrond. Je betaalt op elke geleende cent rente, dus met de inbreng van eigen geld kan je heel wat besparen.

Rentevoeten van het hypothecair krediet

Afhankelijk van de rente kan je na de leningtermijn tot tienduizenden euro’s meer betaald hebben. Een halve procent lijkt niet veel te zijn, maar is dat wel op de totale looptijd van je hypothecair krediet. Bekijk je hypothecair krediet ook niet alleen op zich. Je hebt immers ook verzekeringen nodig voor je nieuwe woning. Onze DVV-consulenten maken graag een pakketprijs voor je, waardoor je niet alleen je financiële risico’s beperkt maar ook de totale kostprijs aanzienlijk kunt drukken.

Notariskosten, hypothecaire aktekosten & schuldsaldoverzekering

Wil je extra lenen voor de notaris- en/of registratiekosten? Als je eigen kapitaal hebt, kan je dit het best aanspreken. Anders moet je sowieso bespreken of je meer kunt lenen. 

Lees alles over de bijkomende kosten in de artikels “ Huis kopen: bijkomende kosten” en “Huis bouwen: bijkomende kosten”. 

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je ook nog kosten van de hypothecaire akte betalen.

De schuldsaldoverzekering beschermt je in geval van overlijden. De schuldsaldoverzekering garandeert namelijk de terugbetaling van het openstaande saldo van het krediet in geval van overlijden.

Deel dit