Advies van een architect bij kopen of bouwen

De architect begeleidt je als je een huis gaat kopen of bouwen. Hij of zij beantwoordt al je vragen en onzekerheden, en helpt de knoop door te hakken. Maar je kan nog voor veel meer op de architect rekenen…

Kopen of bouwen? De architect weet raad!

  • Een goede architect is op de hoogte van de nieuwste wetgevingen, woon- en bouwpremies, subsidies en alle mogelijkheden op vlak van kopen of bouwen. 
  • Hij/zij staat je bij in je zoektocht naar het geschikte huis of de geschikte bouwgrond. Een architect kan mee gaan kijken naar een huis en je een goede schatting geven van de waarde van het huis en de kosten die je mogelijk nog moet doen. Op die manier zal je niet te veel betalen. 
  • De architect geeft raad bij mogelijke verbeteringen van het huis om bijvoorbeeld het isolatiepeil (EPC-waarde) van het huis te verhogen. 
  • Als je wil bouwen of verbouwen, zal je architect je wensen uittekenen, de nodige aanvragen doen bij de gemeente en het bouwproces nauwkeurig in de gaten houden.

Hoeveel kost een architect?

Aan deze goede raad hangt natuurlijk wel een prijskaartje vast. Elke architect bepaalt zelf zijn eigen ereloon. Voor nieuwbouw werken architecten meestal met een percentage op de bouwkost: dit is de totale prijs van je woning, exclusief btw en exclusief de prijs van de grond. Maar een architect kan er ook voor kiezen om voor een dagprijs (in regie) of voor een vast forfaitair bedrag te werken.

Moet je met een architect werken?

  • Bij de aankoop van een bestaand huis ben je niet wettelijk verplicht om een architect te nemen. Maar let op: een architect vragen om een analyse van een bestaand huis te maken, is echt geen overbodige luxe. Wil je ingrijpende verbouwingswerken uitvoeren aan je huis zoals een draagmuur of trap verplaatsen? Dan moet je wel een architect kiezen. 
  • Kies je er voor om een huis te bouwen of te laten bouwen, dan ben je wel verplicht een architect onder de arm te nemen. Maar ook hier is er nog een verschil. Kies je ervoor om zelf een huis te bouwen, dan kies je ook zelf met welke architect je samenwerkt. Werk je samen met een bouw- of sleutel-op-de-deurfirma, dan ben je meestal gebonden aan de architect van dat bedrijf. 

Doe zeker en vast voldoende navraag, en vraag een aantal offertes aan vooraleer je beslist met een bepaalde architect samen te werken. Jezelf goed informeren, kan je heel wat euro’s besparen!

Ontdek meer over de kosten van kopen en bouwen.

Deel dit