Kosten van kopen en bouwen

Als je een woning in goede staat koopt, ken je de totale kostprijs. Bij een huis dat je bouwt, is de kostprijs op voorhand nooit helemaal te voorspellen.

Globale kostenplaatje meestal duurder bij bouwen

Een huis bouwen zal meestal meer kosten dan een huis kopen. De werkuren van de aannemer inclusief 21% btw (6% bij renovatie) maken namelijk het grootste deel van de totaalprijs uit. Zo hou je de kostprijs onder controle als je bouwt:

  • Werk met een betrouwbare aannemer zodat je zeker bent dat de prijs overeenkomt met je verwachtingen.
  • Weet dat de kostprijs van je nieuwbouwhuis ook afhankelijk is van de materialen die je gebruikt. Bij een passiefhuis zijn bijvoorbeeld duurdere materialen nodig.
  • Voer zelf werken uit als je wil besparen op de kostprijs.

Gemiddeld moet je rekening houden met een prijs van 1.000 à 1.300 euro per vierkante meter. Ontdek meer informatie over het budget voor het bouwen van een woning.

Onzekere kosten als je bouwt of renoveert

Als je bouwt, is het uiteindelijke kostenplaatje vaak hoger dan je verwacht. Bij problemen bij de bouw ben je ook zelf verantwoordelijk voor de kosten. Ook als je veel moet renoveren, kan dat het geval zijn.

Notariskosten lager bij bouwen

Je betaalt minder notariskosten als je bouwt omdat die kosten berekend worden op de verkoopprijs van de grond. Als je een huis koopt, moet je deze extra kosten betalen op de volledige prijs van de woning.

In de volgende gevallen gelden er in Vlaanderen verminderde registratierechten (klein beschrijf):

  • Bescheiden woning’: je betaalt dan maar 5% in plaats van 10%. Om hiervan gebruik te maken, mag de woning hoogstens een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen (KI) hebben van 745 euro. Dit kadastraal inkomen mag hoger zijn als je 3 of meer kinderen hebt.
  • Bouwgrond: in eerste instantie zal je wel de volledige 10% moeten betalen, maar als achteraf bij de vaststelling van het KI blijkt dat dit onder de maximumgrens voor klein beschrijf ligt, krijg je je geld terug.

Voor Brussel en Wallonië gelden andere regels en wetten. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent als je huis of grond wil kopen buiten Vlaanderen. De correcte informatie vind je op de website van de Nederlandstalige Notarissen, notaris.be.

Vrijstelling op de notariskosten (abattement)

Onder bepaalde voorwaarden heb je ook recht op een vrijstelling voor de registratierechten van je huis of bouwgrond:

  • Vermindering van 750 euro bij de aankoop van een bescheiden woning (5% registratierechten).
  • Vermindering van 1.500 euro bij de aankoop van een andere woning (10% registratierechten).

Je kan ook genieten van een verhoogde vrijstelling onder de volgende voorwaarden:

  • Je geniet bij de aankoop van een woning of bouwgrond van het abattement.
  • Je gaat voor deze aankoop een hypothecair krediet aan.

Ontdek meer informatie over Wallonië en Brussel op notaris.be.

Deel dit