• MyDVV

Auto

Nieuwe regels voor rijbewijs B

Reglementering rijbewijs B in Vlaanderen

Het voorbije jaar zijn zowel het rijexamen als de rijopleiding in Vlaanderen drastisch veranderd. Wat betekent dat voor u? We zetten de veranderingen op een rij.

Theoretisch examen

U moet nog altijd 41 op 50 halen om geslaagd te zijn. Bij het rijexamen wordt nu wel een onderscheid gemaakt tussen zware overtredingen en lichtere fouten. Voor zware overtredingen worden er sinds dit jaar meer punten afgetrokken. 

Rijopleiding

U kan nog altijd leren rijden bij een erkende rijschool of met een vrije begeleider. Uw begeleider moet 
wel 3 uur vorming gevolgd hebben. Ook nieuw: u moet minimaal 9 maanden oefenen (in plaats van 3) voor u uw praktijkexamen kan afleggen. 

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat vandaag uit de volgende delen:

  • 2 manoeuvres die geloot worden uit de volgende 3 mogelijkheden:
    • Keren in een smalle straat.
    • In een rechte lijn achteruitrijden.
    • 1 van de 4 mogelijke parkeermanoeuvres.
  • Proef op de openbare weg: tijdens de proef is er ook een test op zelfstandig rijden. U moet dan de instructies van een gps of de richting van de verkeersborden volgen.
  • Risk Perception Test: u moet voor of na de proef op de openbare weg een computertest afleggen. Doel? Zien of u de potentiële gevaren op de weg correct inschat. 

Terugkommoment

Er is nu ook een terugkommoment. Dat betekent dat u 6 à 9 maanden nadat u uw rijbewijs hebt behaald opnieuw naar de rijschool moet.

Verzekering

Als u met de auto van uw ouders leert rijden, bent u nog altijd gedekt door hun autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Om volledig in orde te zijn, moeten uw ouders hun verzekeraar op de hoogte brengen dat u ook met hun auto zal rijden.

We zijn er voor u

Leren uw ouders u autorijden? Ontdek dan meer info over de 4 stappen op weg naar een rijbewijs. Wil u meer weten over de autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid ? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt.

21/09/2018

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent