• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Welke autostoel kopen voor je kind?

Autostoel verplicht tot 1m35

In België moet een kind dat kleiner is dan 1m35 vastgezet worden in een autostoel aangepast aan zijn bouw. Of het nu gaat om een babyzitje, een klassieke autostoel, een verhogingskussen met of zonder rugleuning, het zitje waarin je kind zit, moet voldoen aan normen om zijn of haar veiligheid te garanderen. Kies je autostoel in functie van de leeftijd en het gewicht van je kind en vermijd zo veel mogelijk tweedehandszitjes.

0 tot 9/13 kg: babyzitje tegen de rijrichting

Baby’s moeten vervoerd worden in een babyzitje dat geïnstalleerd is tegen de rijrichting, bij voorkeur met zijdelingse hoofdsteun. Vergeet de airbag van de passagier niet uit te schakelen als je het babyzitje vooraan plaatst.
Categorie: groep 0 (0 tot 9 kg) en groep 0+ (0 tot 13 kg).

9/13 tot 18 kg: autostoel in de rijrichting

Jonge kinderen moeten vastgemaakt worden in een autostoel in de rijrichting die uitgerust is met een eigen gordelsysteem (meestal met vijf riemen). Als het hoofdje niet boven het zitje uitsteekt en het kindje nog geen 13 kg weegt, is het beter om verder een zitje te gebruiken tegen de rijrichting in (groep 0+).
Categorie: groep 1 (9 tot 18 kg).

Vanaf 18 kg: verhoogkussen of zitje met autogordel

Kinderen van 18 tot 36 kg moeten op een verhoogkussen of zitje zitten en vastgemaakt worden met de gewone autogordel. Het verhoogkussen met rugleuning kan gebruikt worden vanaf 1m10, het verhoogkussen zonder rugleuning vanaf 1m25. Het kussen zorgt ervoor dat de heupriem over de bovenkant van de dijen loopt en dat het kind stevig vastzit bij een botsing.
Categorie: groep 2 (15 tot 25 kg) en groep 3 (22 tot 36 kg).

Vanaf 1m35: zoals de volwassenen

Volgens de Belgische wet mogen kinderen die groter zijn dan 1m35 gewoon plaatsnemen in de auto (voor- of achteraan), vastgeklikt met de veiligheidsgordel. Voor meer veiligheid kan je je kind op een verhoogkussen zetten tot het 1m50 is, zodat de gordel correct over zijn of haar schouder loopt (en niet onderaan de nek). Andere Europese landen (zoals Duitsland en Italië) verplichten het gebruik van een autostoel trouwens tot 1m50.

Welk bevestigingssysteem?

Er bestaan drie verschillende systemen om het zitje in de auto vast te maken:

  • Met de 2-puntsbeveiligingsgordel: te vermijden.
  • Met de 3-puntsbeveiligingsgordel: let op dat de gordel niet geklemd zit en voldoende aangespannen is.
  • Met het Isofix-systeem: veruit de beste keuze om een zitje direct op de structuur van de auto te plaatsen zonder risico op fouten (bijna alle nieuwe auto’s zijn uitgerust met dit systeem).

Veiligheidsnormen

Je autostoel moet de Europese norm R44-04 respecteren. Zo ontcijfer je het label:

  • 1e lijn: universeel (voor alle auto’s) of semi-universeel (beperkt tot een aantal auto’s).
  • 2e lijn: gewichtsklasse en categorie.
  • E in een cirkel: het cijfer geeft het land aan waarin het zitje werd goedgekeurd.
  • Laatste lijn: goedkeuringsnummer (de meest recente beginnen met 03 en 04).

Binnen enkele jaren zullen alle auto’s uitgerust zijn met Isofix-systemen. De norm R44-04 zal dan vervangen worden door de norm i-Size, volgens drie categorieën (in functie van de grootte en het gewicht):

  • Babyzitje: 40 tot 85 cm.
  • Autostoel voor kleine kinderen: 40 tot 105 cm.
  • Autostoel voor kinderen: 100 tot 150 cm.

Je kind is jouw prioriteit, jou de beste service bieden is de onze

Door te kiezen voor een verzekeraar als DVV, kies je voor optimale producten en het beste advies wanneer je langskomt in één van onze kantoren. Maar het ‘extraatje’ van DVV is zijn kwaliteitsservice, of er nu een probleem is of niet. 

Goed om te weten

De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

Gewoon goeie service

Chez DVV, l’assurance est avant tout un service. Chaque jour, plus de 1.000 conseillers DVV prennent le temps pour vous. Quand vous en avez réellement besoin, notamment en cas de sinistre. Ainsi, votre conseiller suit personnellement votre dossier de A à Z. Et ça, c’est rassurant !

De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent