Fietsdiefstal is een ware plaag. In 2023 registreerde de federale politie meer dan 30.000 fietsdiefstallen. En dat zijn dan enkel de aangegeven ontvreemdingen, de reële cijfers liggen wellicht een stuk hoger. De grote steden worden het hardst getroffen. Stadsfietsen, inclusief elektrische fietsen en speedpedelecs, worden het vaakst gestolen.
De cijfers spreken voor zich: je fiets beschermen met een goede antidiefstalbeveiliging is een must. We geven je dan ook graag tips bij de keuze van een fietsslot en het vastmaken van je stalen ros.
Investeer in een kwaliteitsvol slot dat potentiële dieven moeilijk kunnen breken of doorknippen met een tang. Er liggen veel verschillende soorten sloten in de winkelrekken:
Dacht je enkel een ketting of kabel te kopen? Niet het beste idee... Gebruik op zijn minst een U-vormig slot of een vouwslot en combineer liefst twee sloten. De ideale bescherming? Een U-vormig slot samen met een ketting met schakels van minimum 8 mm dik of een kabel met een diameter van minstens 1 cm. Bij voorkeur uitgerust met een alarm.
Fietssloten heb je in alle prijsklassen. Reken toch op minimum 30 euro voor een kwaliteitsvol slot. Een geavanceerder systeem kost meer, maar bekijk dit als een goede investering. Ga uit van het principe dat het zinvol is 15% van de waarde van je fiets uit te geven aan een degelijke antidiefstalbescherming.
Of je nu verzekerd bent of niet, een degelijk slot en je fiets op de juiste manier vastgezet, ontmoedigt dieven. Hou er wel rekening mee dat een fietsverzekering enkel telt als je een gecertificeerd slot gebruikt om je tweewieler te verankeren aan een vast bevestigingspunt.
Vooraleer je je verzekering afsluit, raden wij je aan het informatiedocument van de Fietsverzekering door te nemen.
Gepubliceerd op 02/04/2024
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.
Wie vergoedt de lichamelijke letsels? Wie betaalt de materiële schade? Wat als één van beide geen verzekering heeft? Ontdek het in dit artikel.
15% van de dodelijke verkeersslachtoffers zijn fietsers in België. Weet dat een fietshelm levens kan redden. Ontdek hoe je je helm kiest en wanneer je hem vervangt.
De ene fiets is de andere niet. Sommige modellen werden ontworpen voor in de stad, andere voor op de weg of voor sportdoeleinden. Bekijk hier welk type fiets bij jou past.