Als je naar het ziekenhuis moet, dan komt de verplichte ziekteverzekering gelukkig tussen voor de kosten van de hospitalisatie. Elke Belg moet daarvoor aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Weet wel dat de ziekteverzekering lang niet alles betaalt. Niet onlogisch dus dat
meer dan 5,5 miljoen Belgen een hospitalisatieverzekering hebben.
Dat is moeilijk te zeggen omdat de kosten van een hospitalisatie verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Om een idee te krijgen, neem je best een kijkje op de website van het ziekenhuis. Je vindt er meestal een kostenraming per type ingreep. Op de website van de CM kan je
ziekenhuistarieven vergelijken.
Heel wat kosten worden door het ziekenfonds rechtstreeks betaald aan het ziekenhuis (via de zogenaamde derdebetalersregeling). Het gaat dan vooral om verblijfskosten, forfaitaire kosten (vast bedrag per opname), apotheek, erelonen enz. Je ziet deze kosten ook op je ziekenhuisfactuur.
Weet dat er ook kosten zijn die het ziekenfonds niet terugbetaalt:
- Remgeld: je moet zelf een klein deel betalen van de kosten voor je verblijf (ook persoonlijk aandeel genoemd).
- Niet-terugbetaalde geneesmiddelen: dat zijn bijvoorbeeld basispijnstillers of slaapmiddelen.
- Supplementen: als je een eenpersoonskamer neemt, betaal je een kamersupplement en een ereloonsupplement (de specialist mag meer aanrekenen). Volgens cijfers van de CM betaal je dan gemiddeld zes keer meer.
Als je een hospitalisatieverzekering hebt, dan zal die tussenkomen voor kosten die niet vergoed worden door het ziekenfonds. Dus ook voor de supplementen. Weet wel dat de ene hospitalisatieverzekering de andere niet is. Er kunnen bijvoorbeeld grote verschillen zijn op de volgende punten:
- Kun je gebruik maken van een derdebetalersregeling?
- Hoe uitgebreid is de dekking ambulante kosten? Dat zijn de kosten die je hebt voor en na je opname (bijvoorbeeld voor de kinesist).
- Is een hospitalisatie vereist om vergoed te worden?
- Wat met daghospitalisaties of one-day-clinic?
- Hoe zit het met de dekking van ernstige ziekten zoals kanker of de ziekte van Parkinson?
- Wordt palliatieve thuiszorg vergoed?
- Is er tussenkomst voor rooming-in?
- Enz.
Lees dus zeker de kleine lettertjes goed na om onaangename verrassingen te vermijden.
Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekering van DVV? Vraag meer info aan je DVV-consulent. Zij of hij helpt je graag.
Gepubliceerd op 17/11/2020