• MyDVV

Pensioensparen

3 vragen over de impact van Covid-19 op uw pensioen

Heeft Covid-19 een invloed op uw pensioen?

De economische impact van de coronacrisis is niet min. Sommige bedrijven hebben tijdelijk hun deuren moeten sluiten.  Andere zijn nog steeds gesloten. En sinds het begin van de crisis staan de financiële markten onder druk. Maakt u zich zorgen over de gevolgen voor uw pensioen? We beantwoorden 3 vragen.

1. Zal Covid-19 een impact hebben op mijn pensioen?

Als u aan pensioensparen doet via een tak-21 levensverzekering, dan bent u zeker van een vaste rentevoet en een gegarandeerd kapitaal. Ook als de beurzen het minder doen, heeft dat dus geen gevolgen voor u (uitgezonderd een mogelijk krediet- en liquiditeitsrisico voor tak21 levensverzekeringen)

Koos u voor een tak 23-levensverzekering? Dan hangt het af van uw pensioendatum:

  • Als uw pensioen nog veraf is, zal de impact beperkt blijven gezien de financiële markten zich herstellen op de lange termijn.
  • Als u vlak voor uw pensioen staat, kunnen er wel gevolgen zijn. Neem contact op met uw DVV-consulent om de impact in uw specifieke geval te bespreken.

2. Is pensioensparen nog altijd interessant in coronatijden?

Gezien uw wettelijk pensioen wellicht niet zal volstaan om uw huidige levensstandaard te behouden, is het nog altijd slim om een extra spaarpotje te voorzien via pensioensparen. Mooi meegenomen: u kunt tot 30% van de premies die u stort, terugkrijgen in de vorm van een belastingvermindering. Geen idee of u genoeg zal hebben om comfortabel te leven na uw pensioen? Bereken uw pensioenbudget.

3. Heeft tijdelijke werkloosheid een impact op mijn pensioen?

Als u door de coronamaatregelen tijdelijk werkloos bent, dan verandert er voor uw pensioen niets:

  • De periode wordt in rekening gebracht als een gewerkte periode. De tijdelijke werkloosheid heeft dus geen invloed op het tijdstip waarop u op pensioen mag.
  • De periode telt mee op basis van het gewoon fictief loon (hoogste plafondloon). Het heeft dus geen impact op het bedrag van uw pensioen.

Nog vragen over de impact van Covid-19 op uw pensioen?

Ga langs bij uw DVV-consulent om uw persoonlijke situatie te bespreken en het juiste advies te krijgen voor uw pensioen.

Gepubliceerd op 07/05/2020

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent