• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

LEZ-zones in België: wat is de situatie in 2020?

Alles wat u moet weten over de Belgische LEZ-zones

In België zijn er vandaag lage-emissiezones of LEZ-zones in Antwerpen, Brussel en Gent. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, mogen de meest vervuilende auto’s niet binnen in die steden. De controle gebeurt automatisch door slimme camera’s die de nummerplaat lezen. 
 

LEZ-zone: de euronorm telt

Zowel in Antwerpen, Brussel als Gent bepaalt de euronorm van uw auto of u de stad in mag. U vindt dat cijfer op uw inschrijvingsbewijs (roze of grijze kaart) bij de rubriek ‘Milieuklasse’ (V.9). Als de euronorm niet is ingevuld, telt de datum van eerste inschrijving.
 
 

LEZ-zone Antwerpen

Antwerpen heeft sinds 2017 een lage-emissiezone voor de zone binnen de Singel en Linkeroever. Sinds begin 2020 zijn de normen strenger geworden:

  • Benzinewagens, LPG- en CNG-wagens met euronorm 1 of lager én dieselwagens met euronorm 3 of lager mogen Antwerpen niet meer binnen.
  • Dieselwagens met euronorm 4 (ook met roetfilter) kunnen de stad enkel in tegen betaling. Die toelating kan u kopen voor 1 dag, 1 maand, 4 maanden of 1 jaar.

Voldoet uw wagen niet? Bij de eerste overtreding betaalt u 150 euro, bij de tweede 250 euro en bij de derde 350 euro. Op www.slimnaarantwerpen.be vindt u alle details over de LEZ-zone in Antwerpen.

LEZ-zone Gent

De LEZ-zone in Gent is nieuw sinds begin 2020. De regels zijn alleen van toepassing op het gebied binnen de stadsring:

  • Benzinewagens, LPG- of CNG-wagens met euronorm 1 of lager én dieselwagens met euronorm 3 of lager kunnen maximaal 8 keer per jaar Gent binnen met een LEZ-dagpas (35 euro).
  • Dieselwagens met euronorm 4 mogen de stad enkel in met een tijdelijke toelating (1 week, 1 maand, 4 maanden of 1 jaar).

Op www.lez2020.gent kan u uw nummerplaat ingeven om te controleren of uw voertuig toegelaten is. Als u de regels niet volgt, krijgt u een boete van 150 euro.

LEZ-zone Brussel

In de 19 gemeenten van Brussel is er een lage-emissiezone sinds begin 2018. Ook daar zijn de normen sinds begin 2020 verstrengd:

  • Benzinewagens, LPG- of CNG-wagens met euronorm 1 of lager én dieselwagens met euronorm 3 of lager kunnen enkel binnen als ze een dagpas (35 euro) kopen. Dat kan maximaal 8 keer per jaar.

Ga naar www.lez.brussels om op basis van uw nummerplaat te controleren of u Brussel binnen mag. U krijgt een boete van 350 euro als u de toegangscriteria niet naleeft.

LEZ-zones in Wallonië

In Wallonië worden er in de loop van 2020 LEZ-zones verwacht. Daar zal u een LEZ-zone enkel binnen kunnen als u een vignet hebt. 

DVV helpt u

Hebt u nog vragen over de LEZ-zones in België? Ga langs bij uw DVV-consulent. Zij of hij helpt u graag.

Gepubliceerd op 23/01/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent