• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets

5 vragen over de fietsvergoeding

Met de fiets naar het werk: niets dan voordelen

Ga je met de fiets naar het werk om de file te vermijden en meer te bewegen? In heel wat bedrijven ontvang je dan een fietsvergoeding. 

1. Wat is een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is het bedrag dat je van je werkgever kan krijgen voor de woon-werkverplaatsingen die je doet met de fiets. Let op: elk bedrijf beslist zelf of het een fietsvergoeding toekent en wat de vergoeding is. De vergoeding kan bijvoorbeeld ook enkel voor de heen- of terugreis gelden.

2. Betaal je belastingen op je fietsvergoeding?

Zolang je minder dan 0,24 euro krijgt per afgelegde km (aanslagjaar 2021 – inkomsten 2020) hoef je geen belastingen te betalen op je fietsvergoeding. Krijg je meer, dan wordt dat restbedrag bij je beroepsinkomsten geteld. 

3. Kan je beroepskosten inbrengen voor het gebruik van je fiets?

Ja, er bestaan twee systemen:

  • Forfaitaire beroepskosten: als je zelf niets doet, dan houdt de fiscus rekening met een vast forfait.
  • Werkelijke beroepskosten: in dit systeem breng je de kosten voor de aankoop van je fiets, onderhouds- en herstellingskosten enz. in. Let op: je moet alle kosten kunnen bewijzen. Als je de fiets ook privé gebruikt, kan je de kosten maar gedeeltelijk inbrengen.

Goed om te weten: het systeem van de werkelijke beroepskosten is alleen interessant als je heel veel woon-werkkilometers doet. 

4. Welke fietsen komen in aanmerking?

Alle fietsen komen in aanmerking, zelfs elektrische fietsen. Goed om te weten: ook als je een fiets gebruikt van je werkgever, heb je recht op die vergoeding.

5. Kan je de fietsvergoeding combineren met terugbetaling van het openbaar vervoer?

Ja, als je bijvoorbeeld met de fiets tot aan het station rijdt en daarna de trein neemt, dan kan je een fietsvergoeding en een tussenkomst voor het openbaar vervoer krijgen.

Ook als je met de auto naar een randparking rijdt en vanaf daar een plooifiets neemt, kan je de fietsvergoeding combineren met een autovergoeding. Je krijgt natuurlijk voor elke kilometer maar één keer een fiscaal vrijgestelde vergoeding.

Je DVV-consulent is er voor je

Heb je een gloednieuwe (elektrische) fiets en wil je je investering beschermen? Dan is de Fietsverzekering een goede oplossing. Je krijgt dan niet alleen een vergoeding als je fiets gestolen of beschadigd is, maar je kan ook op fietsbijstand rekenen. Vraag meer informatie over onze Fietsverzekering of de fiscale aspecten van een fietsvergoeding aan een DVV-consulent in je buurt.

Goed om te weten

  • De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.
  • De Fietsverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
  • Ga voor meer informatie naar een DVV-consulent of bekijk de volgende documenten:

Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Gepubliceerd op 07/04/2021

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent