• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Fiets

5 vragen over de fietsvergoeding

Met de fiets naar het werk: niets dan voordelen

Gaat u met de fiets naar het werk om de file te vermijden en meer te bewegen? In heel wat bedrijven ontvangt u dan een fietsvergoeding. 

1. Wat is een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is het bedrag dat u van uw werkgever kan krijgen voor de woon-werkverplaatsingen die u doet met de fiets. Let op: elk bedrijf beslist zelf of het een fietsvergoeding toekent en wat de vergoeding is. De vergoeding kan bijvoorbeeld ook enkel voor de heen- of terugreis gelden.

2. Betaalt u belastingen op uw fietsvergoeding?

Zolang u minder dan 0,24 euro krijgt per afgelegde km (aanslagjaar 2021 – inkomsten 2020) hoeft u geen belastingen te betalen op uw fietsvergoeding. Krijgt u meer, dan wordt dat restbedrag bij uw beroepsinkomsten geteld. 

3. Kan u beroepskosten inbrengen voor het gebruik van uw fiets?

Ja, er bestaan 2 systemen:

  • Forfaitaire beroepskosten: als u zelf niets doet, dan houdt de fiscus rekening met een vast forfait.
  • Werkelijke beroepskosten: in dit systeem brengt u de kosten voor de aankoop van uw fiets, onderhouds- en herstellingskosten enz. in. Let op: u moet alle kosten kunnen bewijzen. Als u de fiets ook privé gebruikt, kan u de kosten maar gedeeltelijk inbrengen.

Goed om te weten: het systeem van de werkelijke beroepskosten is alleen interessant als u heel veel woon-werkkilometers doet. 

4. Welke fietsen komen in aanmerking?

Alle fietsen komen in aanmerking, zelfs elektrische fietsen. Goed om te weten: ook als u een fiets gebruikt van uw werkgever, hebt u recht op die vergoeding.

5. Kan u de fietsvergoeding combineren met terugbetaling van het openbaar vervoer?

Ja, als u bijvoorbeeld met de fiets tot aan het station rijdt en daarna de trein neemt, dan kan u een fietsvergoeding en een tussenkomst voor het openbaar vervoer krijgen.

Ook als u met de auto naar een randparking rijdt en vanaf daar een plooifiets neemt, kan u de fietsvergoeding combineren met een autovergoeding. U krijgt natuurlijk voor elke kilometer maar 1 keer een fiscaal vrijgestelde vergoeding.

Uw DVV-consulent is er voor u

Hebt u een gloednieuwe (elektrische) fiets en wil u uw investering beschermen? Dan is de Fietsverzekering een goede oplossing. U krijgt dan niet alleen een vergoeding als uw fiets gestolen of beschadigd is, maar u kan ook op fietsbijstand rekenen. Vraag meer informatie over onze Fietsverzekering of de fiscale aspecten van een fietsvergoeding aan een DVV-consulent in uw buurt.

Goed om te weten

  • De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.
  • De Fietsverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
  • Ga voor meer informatie naar een DVV-consulent of bekijk de volgende documenten:

Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Gepubliceerd op 07/04/2021

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent