Wonen

5 vragen over de Vlaamse woonbonus

Woonbonus: het antwoord op uw vragen

De woonbonus die afgeschaft wordt in Vlaanderen, er is heel wat om te doen. Maar hoe zit het nu echt? En wat betekent het voor u? We beantwoorden de 5 belangrijkste vragen.

1. De woonbonus, wat is dat?

De woonbonus is het belastingvoordeel dat u krijgt als u leent om een huis of appartement te kopen. Door de intresten en kapitaalaflossingen in te brengen, betaalt u minder belastingen. Over de hele looptijd levert dat een gezin al snel meer dan 35.000 euro belastingvoordeel op. 

2. Wat met de woonbonus in 2020?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de woonbonus afgeschaft in Vlaanderen. U zal dus niet meer van een belastingvoordeel kunnen profiteren als u een huis of appartement koopt.

De woonbonus wordt vervangen door een verlaging van de registratierechten:

  • Het gewone tarief van de registratierechten daalt van 7% naar 6%.
  • Als u de woning grondig renoveert en energiezuinig maakt, zakken de registratierechten van 6% naar 5%. Binnen de 5 jaar moet u dan een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

Gemiddeld genomen bespaart u daardoor zo’n 3.000 euro.

3. Geldt de woonbonus als u voor eind 2019 een woning koopt?

U kan enkel genieten van de woonbonus als de verkoopakte in 2019 verleden wordt. Wat betekent dat? Dat u dit jaar nog moet kunnen samenzitten met de notaris om de akte te laten voorlezen en te ondertekenen.

In de praktijk wordt het zeer moeilijk om nog aanspraak te maken op de woonbonus als u nog geen stappen gezet hebt. De notaris heeft meestal zo’n 2 à 3 maanden nodig om alle opzoekingen te doen. Wettelijk krijgt hij zelfs 4 maanden tijd. U vraagt dus het best aan uw notaris wat nog haalbaar is. Als de akte pas in 2020 wordt verleden, hebt u automatisch recht op verlaagde registratierechten.

4. Verandert er iets als u al de woonbonus geniet?

  • Als u in het verleden een woonkrediet hebt afgesloten voor de aankoop van uw woning, dan blijft de woonbonus lopen.
  • Als u uw bestaande lening herfinanciert, kan u ook nog genieten van het belastingvoordeel. Bij zo’n herfinanciering geldt namelijk enkel de datum van het eerste woonkrediet.
  • Als u een wederopname doet, dan moet de nieuwe kredietakte wel afgesloten worden voor het einde van 2019 om nog recht te hebben op de woonbonus. In theorie moet dat haalbaar zijn.

5. Wat als u in Brussel of Wallonië een woning koopt?

De afschaffing van de woonbonus is enkel van toepassing op een huis of appartement in Vlaanderen. In Wallonië werd de woonbonus in 2016 vervangen door de wooncheque. Die is afhankelijk van uw inkomen en niet van uw woonkrediet. In Brussel verdween de woonbonus in 2017. Er geldt een korting op de registratierechten.

Uw DVV-consulent is er voor u

Hebt u een vraag over de woonbonus? Bent u op zoek naar een woonkrediet voor uw project? Contacteer een van onze kredietmakelaars.

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent