• MyDVV

Aansprakelijkheid

Telewerk: tips op het vlak van preventie en welzijn

Telewerk, welzijn en veiligheid

Door de gezondheidscrisis is (verplicht) telewerk helemaal ingeburgerd geraakt. Men schat dat momenteel meer dan één Belg op drie van thuis uit werkt. Grote ondernemingen, kmo's, zelfstandigen enz.: niemand ontsnapt eraan, op voorwaarde natuurlijk dat de functie het toelaat. De omslag naar telewerk heeft dan wel plotseling plaatsgevonden, maar deze vorm van werken lijkt niet meteen weer te gaan verdwijnen. Daarom geven wij u hierbij enkele tips op het vlak van veiligheid, preventie en welzijn.

1. Maak een onderscheid tussen werk en privéleven

Als u thuis werkt, vermijd u de verplaatsingen tussen de woonplaats en uw werkplek. U wint tijd zowel 's morgens als 's avonds. Hebt u soms de neiging om 's morgens wat vroeger te beginnen met werken en om 's avonds iets langer door te werken? Geen goed idee! Het is heel belangrijk dat u duidelijk het onderscheid maakt tussen uw werk en uw gezinsleven. Deze tips zullen u hier wellicht bij helpen:

 • Werk indien mogelijk in een aparte ruimte, idealiter in een ingerichte kantoorruimte in uw woning.
 • Las geregeld korte pauzes in en verlaat daarbij uw kantoorruimte om mentaal even te ontspannen.
 • Leg uzelf regels op, eventueel in overleg met uw gezin, en houd u daar ook aan.

2. Richt een ergonomische werkplek in

Thuis beschikt u niet noodzakelijk over het bureau, de stoel en het informaticamateriaal dat u normaliter gebruikt als u in de onderneming bent. Gaat u aan de keukentafel zitten om te werken op uw laptop? Uw ogen en uw rug zullen u er al heel snel op wijzen dat dat niet de beste oplossing is. In de mate van het mogelijke past u best deze ergonomische tips toe:

 • Stel uw scherm in op ooghoogte, door het wat hoger te plaatsen of koop een speciale console voor onder uw laptop.
 • Voorzie een apart toetsenbord en een aparte muis.
 • Schaf indien mogelijk een tweede scherm aan.
 • Ga rechtop zitten op een comfortabele stoel, bij voorkeur met een instelbare rugleuning, en plaats uw twee voeten op de vloer.
 • Stap even rond als u telefoneert.

3. Houd contact

Ook als u niet meer met uw collega's spreekt aan de koffiemachine, houd toch contact met elkaar via de telefoon of een videoconferentie. Neem altijd enkele minuten de tijd om met hen te praten over koetjes en kalfjes. Kan u niet zonder het sociaal contact of hebt u niet de mogelijkheid om thuis in een rustige omgeving te werken? Ga dan naar een ruimte voor coworking in uw buurt (ons land telt er meer dan 135). De regels inzake hygiëne en veilige afstand worden er goed nageleefd.

4. Beveilig uw materiaal

Uw netwerk thuis is wellicht minder goed beveiligd dan het netwerk van uw onderneming. Resultaat? Telewerkers zijn een geliefkoosde prooi voor cybercriminelen. Vandaar het belang om uw smartphone en uw IT-materiaal afdoende te beveiligen. Begin met het toestaan van automatische updates op uw pc, router en printer. Zorg er eveneens voor dat uw firewall geactiveerd is en dat uw antivirusprogramma up-to-date is. Werkt u in een ruimte voor coworking? Pas dan eveneens deze basisregels toe:

 • Bescherm uw pc met een wachtwoord en sluit uw sessie af als u een koffie gaat drinken.
 • Laat uw smartphone of pc niet rondslingeren.
 • Zorg er ook voor dat u aangesloten bent op de officiële wifi van de coworking-ruimte. Cybercriminelen zijn heel creatief en aarzelen niet om een tweede wifi-netwerk tot stand te brengen dat er erg op gelijkt (met bijvoorbeeld maar één letter verschil) om u in de val te lokken en uw gegevens te ontfutselen.

Gepubliceerd op 06/11/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent