• MyDVV

Pensioen

Voorafbetalingen van belasting: waarom en voor wie?

De voorafbetalingen van belasting ontcijferd

In België zijn de beroepsinkomsten belastbaar, of u nu particulier, zelfstandige of een vennootschap bent. Ontdek wie er belang heeft bij voorafbetalingen van belasting (VAB), en waarom.

Waarom voorafbetalingen doen?

Na ontvangst van uw belastingaangifte stuurt de fiscale administratie u uw aanslagbiljet. Als u elk jaar wordt uitgenodigd belasting te betalen, besparen VAB u een belastingvermeerdering en/of geven ze u recht op een bonificatie (d.w.z. een belastingvermindering). U kan elk kwartaal VAB doen, maar hoe vroeger in het jaar, hoe voordeliger. Als uw financiën het toelaten: niet twijfelen!

Wie kan voorafbetalingen doen?

  • Particulieren (natuurlijke personen) kunnen VAB doen om in aanmerking te komen voor een bonificatie. Ze worden niet gestraft als ze er geen doen.
  • Zelfstandigen worden in het begin van het jaar per brief uitgenodigd om VAB te doen. Als u niet tijdig voldoende VAB doet, wordt een belastingvermeerdering van 2,25% toegepast. Als u als zelfstandige zonder vennootschap meer dan 106% van het verschuldigd belastingbedrag stort, vermijdt u de vermeerdering. Als starter hebt u bovendien recht op een bonificatie.
  • Ook vennootschappen ontvangen in het begin van het jaar een brief waarin ze worden uitgenodigd VAB te doen om een vermeerdering van 6,75% te vermijden. Vennootschappen hebben evenwel nooit recht op een bonificatie.  

Basisregels en specifieke maatregelen

  • Evalueer uw inkomsten van het lopende jaar met de hulp van uw accountant, om voldoende VAB te storten en zo een vermeerdering te vermijden.
  • Beginnende zelfstandige/vennootschap? U riskeert de eerste 3 jaar geen belastingvermeerdering. Maar als u zelfstandige bent, kan u VAB doen om te profiteren van een bonificatie. Spreek erover met uw accountant.
  • Het is altijd interessanter teveel te storten dan te weinig. De fiscus zal u het teveel geïnde terugbetalen. 

DVV staat voor u klaar

Maak gerust een afspraak met een DVV-consulent, om andere fiscale opportuniteiten, met impact op belastingen   te bespreken.

Gepubliceerd op 15/04/2021

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent