• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Gsm achter het stuur: wat in België en in Europa?

Bellen achter het stuur = gevaarlijk

In België is het wettelijk verboden om je gsm te gebruiken als je aan het rijden bent, dat wist je vast wel. Voor deze overtreding van de derde graad riskeer je een boete van 174 euro. Gsm’en is samen met een te hoge snelheid en alcohol nog altijd één van de belangrijkste oorzaken van een ongeval. Volgens VIAS verzesvoudigt het risico op een ongeval en zorgt het in ons land elk jaar voor ten minste 50 doden en 4500 gewonden. Studies tonen aan dat je reactietijd stijgt met 70% als je rijdt en belt. 

Vaste houder en handsfree kit

In ons land geldt het verbod voor smartphones, maar ook voor laptops of eender welk mobiel elektronisch apparaat met een scherm dat niet is vastgemaakt aan het voertuig. Je toestel moet dus vastgeklikt zijn in een geschikte houder die aan je auto bevestigd is. Je moet het kunnen bedienen met een handsfree kit (oortje of geïntegreerd in het dashboard van de auto).

Weet dat zelfs in die omstandigheden je aandacht daalt als je belt en rijdt. Op je gsm kijken is gevaarlijk, maar telefoneren is dat zeker ook. Een studie van VIAS toont aan dat chauffeurs die bellen minder letten op de signalisatieborden en de andere voertuigen. Ze gebruiken ook minder hun spiegels en missen makkelijker een afrit.

Hoe zit het in de rest van Europa?

De wegcode verplicht het gebruik van een handsfree kit in alle landen van Europa, met soms kleine verschillen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Frankrijk en Spanje: oortjes en hoofdtelefoons zijn verboden. Alleen geïntegreerde handsfree kits zijn toegelaten. Het is ook verboden om zonder handsfree kit je gsm te gebruiken als je aan de kant van de weg stopt.
  • Luxemburg: handsfree kits zijn alleen toegelaten als de bestuurder het stuur niet met 1 hand moet loslaten (behalve om de telefoon aan- of uit te schakelen). Als je auto niet is uitgerust met stuurwielbediening, moet je dus automatisch beantwoorden activeren.

Je DVV-consulent helpt je graag

Heb je een vraag of wil je advies voor je de baan op gaat? Ga langs bij een DVV-consulent in jouw buurt, zij of hij helpt je graag.

Gepubliceerd op 30/05/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent