• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Veiligheidsregels op de vluchtstrook

Onveiligheid op de pechstrook

1 op de 3 mensen is ooit al gestopt op de pechstrook. Minder dan de helft hield zich op dat moment aan de veiligheidsregels. Nochtans voelen 8 op de 10 mensen zich niet veilig op de pechstrook. Niet onterecht: een studie van VIAS (opvolger van het BIVV) berekende dat voetgangers op de pechstrook maar 15 à 20 minuten overleven. Maar wat zijn precies de veiligheidsregels?

Onterecht stoppen op de pechstrook

Pech of een ongeval is een gewettigde reden om te stoppen op de pechstrook. Parkeer zo dicht mogelijk tegen de vangrail om het gevaar te beperken. Het is daarentegen verboden om te stoppen op de pechstrook voor een dringende behoefte, een ziek kind, een telefoontje enz. Je riskeert zelfs een boete! Weet ook dat het ten strengste verboden is om op de pechstrook te rijden, zelfs om de volgende afrit te nemen.

Fluohesje en gevarendriehoek

Op de pechstrook moet je een fluohesje dragen vooraleer je uit te de wagen stapt. Je bewaart het dus beter in je wagen in plaats van in de koffer. Alle passagiers moeten uitstappen (bij voorkeur langs rechts) en zo ver mogelijk achter de vangrail plaatsnemen. Vergeet ook niet om een gevarendriehoek te plaatsen op 100 meter voor de auto en je knipperlichten aan te zetten.

Doe een beroep op de bijstand als je autopech hebt

Heb je een ongeval in België, dan kan je rekenen op de gratis bijstand van je Mobility-autoverzekering. Voor elke andere reden of in het buitenland moet je de optie Assistance van je Mobility-autoverzekering onderschreven hebben. Dan ben je verzekerd bij pech onderweg in België en in het buitenland.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent