• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij ?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Gebouwen en materiaal

Voorraadbeheer optimaliseren

Hoe je voorraad beter beheren?

Je voorraden evolueren het hele jaar door en bij elke piek in de verkoop, o.m. tijdens de eindejaarsperiode, komt het erop aan deze goed te beheren. 2021 was een bijzonder jaar, met Covid maatregelen die de consumptiegewoontes van de huishoudens geïmpacteerd heeft en die een stijgende druk met zich meebrengt op de bevoorradingsketens naarmate het eindejaar nadert. Je voorraadbeheer is dus des te belangrijker. Laten we het van dichterbij bekijken.

Voorraadbeheer: drievoudige impact

Het voorraadbeheer heeft voor elke handelaar een drievoudige impact:

 1. financieel: teveel voorraad is duur, want de onverkochte koopwaar kan in waarde dalen,
 2. opslag: je hebt plaats nodig om je voorraad te bewaren en die plaats kost geld,
 3. commercieel: als je een product niet meer in voorraad hebt, riskeer je klanten te verliezen. 

Voorraadschommelingen en verzekering

Je voorraad is via je brandverzekering verzekerd voor een bepaald bedrag. Maar die voorraad varieert met de verkoop en met je anticipatie daarop. Daarom kan je het verzekerde bedrag aanpassen aan je voorraadschommelingen, bv. om klaar te zijn voor pieken in de verkoop. Om op een realistische manier te anticiperen op de voorraad die je effectief kan slijten, integreer je in je voorraadbeheer best een component “risicobeheer”. 

Geïnformatiseerd voorraadbeheer

Een informaticatool toont je in real time hoe het met je stock is gesteld en wat je zou moeten bijkopen. Er zijn heel veel leveranciers van dergelijke beheertools, die zelden gratis zijn. Afhankelijk van je activiteit zal de investering in een tool tegen betaling zichzelf sneller of minder snel terugbetalen, zeker als je stock snel aan waarde verliest (bv. voedings- of seizoensproducten ).

Onderzoek grondig de verschillende functies van elke oplossing alvorens de keuze te maken (bv. real time voorraadbeheer, verkoopbeheer met geïntegreerde offertes en facturen, statistieken, ...) die het best voldoet aan je behoeften.

Vier tips voor een beter voorraadbeheer

 1. Organiseer je voorraad: rangschik de artikelen op een logische manier, om ze snel terug te vinden.
 2. Zorg voor geschikte opslagvoorzieningen die rekening houden met de producten die je verkoopt (bv. verse of ontvlambare producten, materialen, ...). Onderhoud ze en vergewis je ervan dat ze altijd goed werken (bv. respect van de koude keten).
 3. Etiketteer verstandig, om je producten snel te identificeren en er meteen informatie over te hebben (bv. vervaldatum).
 4. Boek wat er binnenkomt en buitengaat.

Je DVV-consulent staat voor je klaar

Je zou graag meer weten over je brandverzekering? Neem contact op met je DVV-consulent. Hij bezorgt je graag alle nodige informatie.

Gepubliceerd op 11/12/2020

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent