• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Aansprakelijkheid

Hoe starten met je eigen onderneming?

9 tips voor de startende ondernemer

Je bent of voelt je jong van geest, zit boordevol initiatief, steekt graag de handen uit de mouwen en hanteert liefst je eigen professionele touwtjes? Je hebt het gevoel dat je met een gouden idee rondloopt en je kunt je verhaal goed verwoorden? Top, welkom in de wereld van de ondernemers. Met een aantal tips en tricks ben je al een heel eind op weg om je businessplan met succes tot leven te brengen.

1.      Handel uit passie
Dat is een ideale voedingsbodem voor creativiteit. En laat creativiteit nu net de drijfveer zijn om bij te sturen wanneer het nodig is en aan te voelen wanneer flexibiliteit een must wordt.

2.      Dromen is mooi, maar wees realistisch.
Verken de markt en onderzoek of er een doelpubliek is voor jouw idee. Hoe zit het met de concurrentie en wat is jouw USP, jouw toegevoegde waarde in een concurrentiële omgeving? En niet onbelangrijk: ga na wat klanten willen betalen voor jouw product.

3.      Durf risico’s nemen
Maar dan beredeneerde risico’s. Durf out of the box te denken en uit je comfortzone te komen om je bedrijf de nodige bekendheid te geven. Durf te luisteren naar de feedback van je klanten, ook al klinkt die niet zo positief in jouw oren.

4.      Zorg voor steeds voldoende veerkracht
Een sterk aanpassingsvermogen is een conditio sine qua non om onverwachte situaties het hoofd te kunnen bieden. Volharding staat vooraan in het ondernemerswoordenboek. Ook al vraagt dat de nodige portie geduld.

5.      Werk een businessplan uit
Integreer er een duidelijk groeiplan in. Waar wil je staan op korte, middellange en lange termijn? Zorg dat het in lijn ligt met je strategische doelstellingen.

6.      Start niet zonder een duidelijk financieel plan
Je financieel  plan geeft een realistisch zicht op inkomsten en kosten, en geeft je ademruimte als het even wat minder gaat. Kijk binnen dit kader ook even op welke subsidiemogelijkheden je een beroep kunt doen. Er zijn er wel wat specifiek voor starters.

7.      Laat je adviseren door ervaren ondernemers.
Hun verhaal is heel vaak een bron van inspiratie, een reality-check die je niet alleen successtory’s brengt maar ook waarschuwt voor de onvermijdelijke valkuilen.

8.      Zet een waardenkader uit
Denk na over waarden waarbinnen je met je bedrijf wil functioneren. Wees je er wel van bewust dat je geregeld compromissen zult moeten sluiten en zaken opnemen die je minder leuk vindt.

9.      Regel de administratieve formaliteiten.
Vergeet zeker niet om een ondernemingsnummer aan te vragen en je BTW-nummer te activeren.  Kies ook de juiste professionele partners op vlak van verzekeringen, boekhouding, sociale zekerheid, ziekenfonds … Jouw core business is je zaak runnen, zij zijn er om je te ondersteunen en te ontzorgen op administratief vlak.

Zin om te ondernemen?

Je wil starten met je eigen bedrijf? Best spannend! Wij zetten je graag op weg met nog een aantal praktische tips. Goed begonnen is half gewonnen, toch?

Gepubliceerd op 05/03/2024

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent