• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Aansprakelijkheid

Crowdfunding: wat is het en voor wie is het bedoeld?

Crowdfunding van a tot z

Crowdfunding is in volle opmars. Maar wat is het precies? Welke voordelen biedt het? Wie kan aan crowdfunding doen en hoe gaat het in zijn werk? Allemaal vragen waarop we in dit artikel een antwoord geven.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een systeem van participatieve financiering waarmee je geld kan ophalen bij het grote publiek of investeerders, om een project te realiseren. Het is een alternatieve financieringsvorm om zo veel mogelijk investeerders te bereiken. Het geld wordt opgehaald via een webplatform

Welke zijn de verschillende soorten van crowdfunding?

Men onderscheidt over het algemeen 4 vormen van crowdfunding.

  1. Reward crowdfunding of gift met tegenprestatie of voordeel in natura
    Wordt vaak gebruikt om een muziekproject te lanceren, een film te produceren, een boek te publiceren of een prototype op de markt te brengen. De investeerder ontvangt dan een product of een dienst (bv. een boek, een T-shirt, ...) in ruil voor zijn gift.
  2. Donation crowdfunding of gift
    Zeer vaak gebruikt in het kader van liefdadigheids- en humanitaire projecten, het gaat hier om giften zonder tegenprestatie.
  3. Crowdlending of financiering via lening
    In dit geval wordt naar kapitaal gezocht in de vorm van leningen bij particulieren. Het geleende geld wordt meestal terugbetaald met rente.
  4. Equity crowdfunding of kapitaalbelegging
    De investeerders ontvangen aandelen in ruil voor hun kapitaal en worden aandeelhouder van de onderneming. Ze delen in de toekomstige winsten in de vorm van dividenden, maar nemen ook de financiële risico's. Start-ups gebruiken dit type crowdfunding vaak.

Welke voordelen biedt crowdfunding?

  • Bereik: je bereikt een zeer ruim publiek.
  • Marktstudie: je test de levensvatbaarheid van je project en kijkt hoe het wordt onthaald door het publiek.
  • Geen financieel risico: je investeerders weten waar ze aan beginnen en jij loopt geen enkel financieel risico mocht je project mislukken.
  • Publiciteit: je vindt toekomstige klanten voor je product of dienst.

Crowdfunding houdt dan wel geen financieel risico in, maar wel andere risico's. Bijvoorbeeld het verlies van controle wanneer het aantal aandeelhouders te groot wordt. 

Wie kan een crowdfunding lanceren?

Start-ups en kleine ondernemingen nemen het vaakst hun toevlucht tot crowdfunding. Meestal wanneer ze niet bij een bank willen of kunnen aankloppen, een aanvullende financiering nodig hebben of hun project willen testen. Ook kunstenaars, ngo's, verenigingen en particulieren gebruiken dat systeem om geld op te halen.

Hoe zet je een crowdfunding op?

Bereid eerst het verhaal voor dat je gaat vertellen om investeerders te overtuigen en stel een communicatieplan op om ruchtbaarheid te geven aan je project. Definieer vervolgens je doelen: het totale kapitaal dat je wil ophalen en de looptijd. Wees realistisch, want als je je doel niet haalt, zullen je investeerders worden terugbetaald en zal je met lege handen achterblijven. Kies je type crowdfunding en je platform. Denk er ook aan dat een participatieve financiering vaak deel uitmaakt van een ruimere financieringsvisie.

Je zou graag als zelfstandige starten?

Dan zit je ongetwijfeld met veel vragen en vraag je je af waar te beginnen. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde verzekeringen verplicht zijn?

Gepubliceerd op 22/08/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent