• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen en bescherming

Individuele pensioentoezegging: welke waarborgen kies je best?

Je IPT: kies de juiste waarborgen

Je doet al aan pensioensparen en hebt al een VAPZ, maar je wilt nog meer sparen voor je pensioen? De Individuele Pensioentoezegging of IPT is een interessante oplossing voor een bedrijfsleider. Je kan je IPT personaliseren door aanvullende waarborgen te kiezen. Maar welke kies je best? Wij helpen je om een doordachte keuze te maken.

Wat is de Individuele Pensioentoezegging?

De IPT is voorbehouden aan zelfstandigen met een vennootschap en is een interessante vorm van verloning. Je kan er op een fiscaalvriendelijke manier mee sparen voor een aanvullend pensioen. Om het fiscale voordeel te genieten moet je wel de 80 %-regel naleven.

Wat is de 80 %-regel?

De IPT valt onder de 80 %-regel. Deze fiscale regel bepaalt in grote lijnen dat het pensioeninkomen (d.w.z. het wettelijk pensioen en alle aanvullende pensioenformules) niet hoger mag zijn dan 80 % van je laatste bruto jaarloon tijdens je actieve loopbaan. Anders gezegd: hoe meer jr verdient, hoe meer je kan sparen voor je pensioenkapitaal.

Wat zijn de voordelen van een IPT?

  • Je vennootschap spaart in je plaats: je vennootschap betaalt de premies voor een contract waarvan je de begunstigde bent.
  • Veiligheid: zelfs wanneer de vennootschap failliet gaat, blijft het geaccumuleerde kapitaal verworven.
  • Fiscale aftrekbaarheid: de IPT-premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.
  • Vastgoedfinanciering: onder bepaalde voorwaarden kan je de aangelegde reserves van je IPT-contract gebruiken om de aankoop of renovatie van vastgoed te financieren.
  • Personalisering: je hebt de keuze tussen drie optionele waarborgen om je IPT te personaliseren.

1ste optionele waarborg: premievrijstelling

In geval van arbeidsongeschiktheid en na een contractueel bepaalde wachttijd betaalt DVV de premie in jouw plaats. Je arbeidsongeschiktheid heeft dus geen invloed op de samenstelling van je toekomstige pensioen.

2de optionele waarborg: gewaarborgd inkomen

In geval van arbeidsongeschiktheid betaalt DVV je een rente uit. Bij het afsluiten van een IPT-contract kies je de duur van de wachttijd, het bedrag van dit inkomen en of de rente al dan niet geïndexeerd wordt. 

3de optionele waarborg: overlijden

In geval van overlijden vóór je pensioen stort DVV het opgebouwde kapitaal (na aftrek van belastingen) aan de begunstigde van jouw keuze. Je kan zelfs kiezen om een minimumkapitaal naar keuze te verzekeren. Stel dat je  50.000 euro wilt verzekeren en dat je overlijdt voordat je dit bedrag via je premies hebt opgebouwd, dan ontvangt je begunstigde alsnog 50.000 euro. Bouw je een hoger bedrag op? Dan zal je begunstigde meer ontvangen. 

Je DVV-consulent staat voor je klaar

Vragen over de Individuele Pensioentoezegging of andere formules pensioensparen? Neem contact op met je DVV-consulent. Hij helpt je graag verder en bezorgt je de Algemene voorwaarden van de IPT. 

Gepubliceerd op 05/10/2020

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent