• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Mobiliteit

Een laadpaal voor elektrische wagens installeren in je bedrijf

Alles weten over de installatie van een laadpaal

De overheid zet meer dan ooit in op elektrische mobiliteit. Maar bij elektrische auto’s zijn ook laadstations nodig. Steeds meer bedrijven installeren er één op de werkplek. Maar is het echt veilig en interessant? En waar zet je ze best? Ontdek alles wat je moet weten over laadpalen als zelfstandige of bedrijfsleider van een kmo. 

Verschillende soorten laadpalen

Je kan een elektrische auto opladen bij verschillende soorten oplaadpunten:

  • Publieke laadpalen: zoals de naam het al zegt, zijn die voor iedereen toegankelijk. Ze zijn vaak betalend en staan ook vermeld op openbare kaarten en apps die verwijzen naar beschikbare oplaadstations.
  • Semipublieke laadpalen: ze staan op privéterrein en worden gebruikt door de eigenaar die toelaat dat ook andere elektrische auto’s er komen ‘tanken’ (tegen betaling). Ze staan niet op openbare kaarten.
  • Privépalen: jij en eventueel je medewerkers zijn de enige die dit type installatie kunnen gebruiken, ook ‘wallbox’ genoemd.
Er is nog een ander belangrijk verschil: sommige laadpalen hebben een kabel, andere niet. Als je een laadstation kiest met een geïntegreerde kabel, moet je geen kabel in de auto hebben om te kunnen laden. Maar als de kabel beschadigd is, moet je in dat geval de hele laadpaal vervangen.

Een oplaadpunt bij jou: is dat echt veilig?

Een laadpunt is veel veiliger dan een stopcontact omdat er bij een laadpaal geen risico is op oververhitting. Het is voor dit doel ontworpen, wordt op een speciale elektriciteitslijn geïnstalleerd en heeft een eigen hoofdzekering.

Het elektrisch risico kan natuurlijk nooit volledig uitgesloten worden, maar dat is het geval voor elk elektrisch toestel. Als je je laadpunt laat installeren door een professional en goed laat onderhouden, dan mag je in principe geen problemen hebben.

En het brandgevaar? Dat heeft meer te maken met de verhitting van de batterij van de elektrische auto dan met de laadpaal zelf, vooral in gesloten parkeergarages. 

Waar je laadpaal installeren?

Om een laadpaal te installeren heb je een eigen plek nodig van waaruit toegang mogelijk is tot de zekeringenkast. Het is namelijk verboden om een kabel op het voetpad te leggen! Die plek kan binnen of buiten zijn:

  • Parking of garage binnen: je laadpaal is dan automatisch privé. Je speelt dan ook op veilig, want de paal is beschermd tegen dieven, vandalen en slechte weersomstandigheden.
  • Oprit of parking buiten: deze oplossing is ideaal als je bedrijf een open parking heeft. Je kan dan je laadpaal open stellen voor het publiek om je investering rendabel te maken. Deze oplossing is dus ideaal als je een semipublieke laadpaal overweegt.

Belastingaftrek voor laadpalen voor bedrijven

De overheid wil dat ondernemers helpen om een nationaal netwerk van laadstations te ontwikkelen. Daarom kan je profiteren van een fiscale aftrekbaarheid van 150% voor elke semipublieke laadpaal geïnstalleerd tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De laadpaal moet publiek toegankelijk zijn gedurende de openings- of sluitingsuren van het bedrijf. De installatie mag dus niet strikt voorbehouden zijn voor je medewerkers en je klanten.
  • Je moet de laadpaal in nieuwe staat kopen.
  • Het moet om een slimme laadpaal gaan, die dus uitgerust is met een energiebeheersysteem waarmee de lading via een toepassing geprogrammeerd kan worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten.

Verwittig altijd je verzekeraar!

Wil je een laadpaal installeren? Hoewel dat in principe je premie niet beïnvloedt, is het belangrijk om je verzekeraar te informeren. Anders dekt je verzekering bij brand misschien niet alle schade. 

  • De autoverzekering Mobility Pro sluit je af voor 1 jaar. Op de jaarlijkse vervaldag wordt je contract telkens stilzwijgend verlengd voor 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.
  • Raadpleeg de voorwaarden van de verzekering (het eigen risico, de gedekte goederen, de limieten van de dekking enz.) bij je DVV consulent of hieronder:
  • De bijstand in het kader van deze polis/ van deze verzekering wordt door onze partner Europ Assistance georganiseerd. In het kader van je bijstandsaanvraag zullen je persoonsgegevens verwerkt worden conform de richtlijnen opgenomen in hun privacyverklaring.

Nog vragen?

Onze consulenten zijn er voor je. Om alles voor je te regelen bij een schadegeval, voor advies of informatie op jouw maat.

Mobility Pro is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gepubliceerd op 19/01/2023

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent