• Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen en bescherming

Individuele pensioentoezegging: welke waarborgen kiest u best?

Uw IPT: kies de juiste waarborgen

U doet al aan pensioensparen en hebt al een VAPZ,  maar u wilt nog meer sparen voor uw pensioen? De Individuele Pensioentoezegging of IPT  is een interessante oplossing voor een bedrijfsleider. U kunt uw IPT personaliseren door aanvullende waarborgen te kiezen. Maar welke kiest u best? Wij helpen u om een doordachte keuze te maken.

Wat is de Individuele Pensioentoezegging?

De IPT is voorbehouden aan zelfstandigen met een vennootschap en is een interessante vorm van verloning. U kunt er op een fiscaalvriendelijke manier mee sparen voor een aanvullend pensioen. Om het fiscale voordeel te genieten moet u wel de 80 %-regel naleven.

Wat is de 80 %-regel?

De IPT valt onder de 80 %-regel. Deze fiscale regel bepaalt in grote lijnen dat het pensioeninkomen (d.w.z. het wettelijk pensioen en alle aanvullende pensioenformules) niet hoger mag zijn dan 80 % van uw laatste bruto jaarloon tijdens uw actieve loopbaan. Anders gezegd: hoe meer u verdient, hoe meer u kunt sparen voor uw pensioenkapitaal.

Wat zijn de voordelen van een IPT?

  • Uw vennootschap spaart in uw plaats: uw vennootschap betaalt de premies voor een contract waarvan u de begunstigde bent.
  • Veiligheid: zelfs wanneer de vennootschap failliet gaat, blijft het geaccumuleerde kapitaal verworven.
  • Fiscale aftrekbaarheid: de IPT-premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.
  • Vastgoedfinanciering: onder bepaalde voorwaarden kunt u de aangelegde reserves van uw IPT-contract gebruiken om de aankoop of renovatie van vastgoed te financieren.
  • Personalisering: uw hebt de keuze tussen 3 optionele waarborgen om uw IPT te personaliseren.

1ste optionele waarborg: premievrijstelling

In geval van arbeidsongeschiktheid en na een contractueel bepaalde wachttijd betaalt DVV de premie in uw plaats. Uw arbeidsongeschiktheid heeft dus geen invloed op de samenstelling van uw toekomstige pensioen.

2de optionele waarborg: gewaarborgd inkomen

In geval van arbeidsongeschiktheid betaalt DVV u een rente uit. Bij het afsluiten van een IPT-contract kiest u de duur van de wachttijd, het bedrag van dit inkomen en of de rente al dan niet geïndexeerd wordt. 

3de optionele waarborg: overlijden

In geval van overlijden vóór uw pensioen stort DVV het opgebouwde kapitaal (na aftrek van belastingen) aan de begunstigde van uw keuze. U kunt zelfs kiezen om een minimumkapitaal naar keuze te verzekeren. Stel dat u 50.000 euro wilt verzekeren en dat u overlijdt voordat u dit bedrag via uw premies hebt opgebouwd, dan ontvangt uw begunstigde alsnog 50.000 euro. Bouwt u een hoger bedrag op? Dan zal uw begunstigde meer ontvangen. 

Uw DVV-consulent staat voor u klaar

Vragen over de Individuele Pensioentoezegging of andere formules pensioensparen? Neem contact op met uw  DVV-consulent.  Hij helpt u graag verder en bezorgt u de algemene voorwaarden van de IPT. 

Gepubliceerd op 05/10/2020

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent