• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij ?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Mobiliteit

Elektrische lichte vracht bedrijfswagen: voor-en nadelen

Voordelen en nadelen van een elektrische lichte vracht bedrijfswagen

De markt voor elektrische auto’s groeit snel. Ook de elektrische lichte vracht bedrijfswagens kennen een grotere populariteit. Er zijn ook altijd maar meer modellen waaruit je kan kiezen. Wist je trouwens dat zo’n lichte vracht bedrijfswagen per jaar gemiddeld maar 17.000 km aflegt? 75 km per dag dus, de ideale afstand voor een elektrische auto! Maar is het echt interessant? We hebben het voor je uitgezocht.

Wat is een elektrische lichte vracht bedrijfswagen?

Elektrische bestelwagen, elektrisch busje, eVan: al die termen betekenen hetzelfde. Maar of het nu elektrisch is of niet, een lichte bestelwagen (of lichte vrachtauto) moet aan verschillende criteria voldoen om als zodanig beschouwd te worden:

 • Maximale toegelaten massa: 3.500 kg
 • Laadruimte van het voertuig: een minimale lengte van 50% van de lengte van de wielbasis (afstand tussen de wielen voor- en achteraan)
 • Vaste laadvloer over de hele oppervlakte van de laadruimte, zonder verankeringsplaatsen voor zetels

Wat zijn de voordelen van een elektrisch lichte vracht bedrijfsvoertuig?

 • Een elektrisch voertuig is stiller en accelereert sneller dan een verbrandingsmodel.
 • Elektrisch laden is in principe financieel voordeliger dan op de klassieke manier tanken.
 • Een elektrisch voertuig vraagt minder onderhoud. Daardoor dalen de gebruikskosten.
 • Je stoot geen CO2 uit, een goede zaak voor het milieu.
 • Het is interessant voor je bedrijfsimago.
 • Met een elektrische bestelwagen heb je geen problemen in een LEZ-zone. Dat is vaak niet meer het geval voor veel bestelwagens.
 • Je geniet een fiscaal voordeel.

En zijn er nadelen?

 • Een elektrische bedrijfsauto is duurder in aankoop dan een gewone vergelijkbare bedrijfsauto met verbrandingsmotor.
 • De autonomie is meestal beperkt tot 200-300 km. Dat is in de meeste gevallen voldoende, maar niet altijd. En als je overdag moet laden, dan verlies je kostbare tijd. Om nog maar te zwijgen van de kosten als je bij een openbaar laadstation moet laden.
 • Elektrisch opladen duurt langer dan gewoon tanken en je hebt een oplaadpunt nodig.

Fiscaliteit bij elektrische lichte vracht bedrijfswagens

In België blijven (elektrische) lichte vracht bedrijfswagen die beroepsmatig gebruikt worden 100% aftrekbaar (investeringen, verzekeringen, kosten en btw). Ze vallen dus niet onder de nieuwe fiscale regels voor bedrijfswagens. Weet wel dat je in Wallonië het professioneel gebruik moet bewijzen om niet als gewone auto beschouwd te worden.

Een bijkomend voordeel voor elektrische lichte vracht bedrijfswagens is dat je ook geen belasting op inverkeerstelling (BIV) betaalt in de 3 gewesten. In Vlaanderen word je daarbovenop vrijgesteld van verkeersbelasting.

Vervang je een lichte vracht bedrijfsvoertuig dat niet meer binnen mag in de LEZ-zone van Brussel? Dan krijg je onder bepaalde voorwaarden een LEZ-premie die kan oplopen tot 15.000 euro.

Op zoek naar een verzekering voor je bedrijfswagen?

Een goed verzekerde bedrijfswagen, elektrisch of niet, zorgt voor gemoedsrust. Het goede nieuws? DVV biedt je een verzekering op maat van je activiteit. Bovenop de burgelijke aansprakelijkheid die schade aan derden dekt (behalve als je onder invloed van drugs of alcohol was), geniet je van 24/24 gratis bijstand in België en enkel bij een ongeval. 

De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.

De autoverzekering Mobility Pro wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Contacteer een DVV-consulent voor een offerte op maat en een berekening van je premie. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Voor meer info, ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

Vooraleer een contract te ondertekenen is het belangrijk dat je kennis neemt van deze documenten.

Heb je een klacht ? Je DVV-consulent, de dienst Klachtenbeheer en de Ombudsman van de Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien je een klacht in? 

Nog vragen?

Onze consulenten zijn er voor je. Om alles voor je te regelen bij een schadegeval, voor advies of informatie op jouw maat.

De autoverzekering Mobility Pro is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Gepubliceerd op 19/01/2023

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent