• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Gezondheid

Hoe starten met een groepspraktijk?

5 aandachtspunten voor zorgverleners die een associatie overwegen

Groepspraktijken of wijkgezondheidscentra kennen een groeiende populariteit. Artsen, kinesisten, diëtisten, psychologen en andere zorgverleners werken steeds vaker samen onder één dak. Logisch, want een groepspraktijk is interessant voor zowel zorgverleners als patiënten. Overweegt je om ook de stap te zetten? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

1. Waarom kiezen voor een associatie?

Een samenwerkingsverband heeft verschillende troeven:

  • Minder kosten: je kan de kosten gelinkt aan het pand en algemene kosten zoals de verzekering voor het gebouw, energie, lening enz. delen met je vennoten.
  • Praktische voordelen: in een groepspraktijk kan je samen opteren voor onthaalpersoneel, die je patiënten kan ontvangen, afspraken kan boeken en administratietaken kan uitoefenen.
  • Gedeeld patiëntenbestand: je collega’s weten wat je waard bent en zullen dus makkelijker naar je doorverwijzen. En ook voor patiënten is het makkelijker als ze voor verschillende disciplines in dezelfde praktijk terecht kunnen.

2. Neem de tijd om je project te laten rijpen

Rome is niet op één dag gebouwd. Ook een groepspraktijk komt er niet van vandaag op morgen. Zo’n project moet groeien en je moet eerst andere zorgverleners vinden waarmee je zich wil associëren. Dit zijn een aantal vragen die je samen moet overlopen:

  • Welke disciplines willen jullie aanbieden? Enkel huisartsen of ook bijvoorbeeld verpleegkundigen, kinesisten, diëtisten, (kinder)psychologen enz.?
  • Zitten jullie op dezelfde golflengte in verband met de missie en waarden van de groepspraktijk?
  • Is er een match op het vlak van persoonlijkheden?
  • Op welke plek moet de praktijk gevestigd zijn?
  • Welke uitrusting moet de praktijk voorzien? (liften, parking, wachtzalen, …)

Zorg dat iedereen op dezelfde lijn zit om onaangename verrassingen later te vermijden. 

3. Denk goed na over de juridische vorm van je groepspraktijk

Als je kiest voor een associatie, dan moet je een vennootschap oprichten. Je hebt de keuze uit verschillende vennootschapsvormen. Denk bijvoorbeeld aan een VOF, BVBA of NV. Elke juridische vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Je zal ook moeten beslissen over het aandeel van elke vennoot in de vennootschap. Dat kan evenredig of bijvoorbeeld volgens het patiëntenbestand van elke zorgverlener zijn. Doe beroep op een boekhouder die gespecialiseerd is in de medische sector om je te laten bijstaan.

4. Leg de regels op voorhand af

Een goede samenwerking draait vaak maar om één ding: communicatie. Leg dus op voorhand de afspraken vast in een associatieovereenkomst en in een intern reglement. Samenwerken met anderen betekent ook dat je regelmatig moet samenzitten om te kijken of alles goed verloopt en om problemen op te lossen die zich voordoen of verder vooruit te kijken naar verbeteringen die betrekking hebben op de organisatie van de praktijk

5. Zorg dat je groepspraktijk administratief in orde is

Begin je een praktijk met een startende arts of hebben je toekomstige vennoten allemaal al een aantal jaren op de teller? Het kan allemaal, maar controleer vooraf of alles in orde is bij de Orde der Artsen, het RIZIV, het sociaal verzekeringsfonds, enz. Vergeet ook het luik verzekeringen niet. Denk bijvoorbeeld aan de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de zorgverleners, je gebouw en je medewerkers. Denk aan verzekeringspackage voor een duidelijke overzicht over al je verzekeringen. Je dekking zal ongetwijfeld aangepast moeten worden aan de nieuwe structuur.

DVV is er voor je

Heb je vragen over de verzekering van je groepspraktijk? Aarzel niet om een DVV-consulent te contacteren. Zij of hij helpt je graag.

Gepubliceerd op 07/04/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent