• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij ?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Aansprakelijkheid

Verzekering voor zorgverleners

Burgerlijke aansprakelijkheid voor medische beroepen

Een polis voor de hele praktijk

Ook gedekt tijdens huisbezoeken

Experts en advocaten staan je bij

Waarom intekenen op een BA-verzekering voor medische en paramedische beroepen?

Een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) voor medische beroepen verdedigt je belangen als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade aan derden. Meestal gaat het om schade aan patiënten omwille van een medische fout of nalatigheid. Om je te verdedigen wordt DVV omringd door gespecialiseerde experts en advocaten.

Word je aansprakelijk gesteld? DVV verzekeringen staat in voor de schadevergoeding aan derden. Zo kan je zich in alle rust concentreren op je activiteit. 

Deze verzekering biedt dekking voor drie soorten schade: stoffelijke, lichamelijke en financiële schade. Enkele voorbeelden ter illustratie:

 • Naar aanleiding van een verkeerde voorschrift van geneesmiddelen (omwille van de ontoereikende kennis van de medische voorgeschiedenis) krijgt je patiënt een allergische reactie die een ziekenhuisopname vereist.
 • Je patiënt wordt begeleid door een familielid die van de gladde trap in je praktijk valt.
 • Je klant loopt brandwonden op als gevolg van een te lange laserblootstelling in het kader van een permanente ontharing.

Voor wie is deze verzekering?

 • Zorgverleners: huisartsen, specialisten, tandartsen, kinesisten, bandagisten, psychologen, opticiens, apothekers, dierenartsen, logopedisten, verpleegkundigen enz.
 • Professionals uit de beautysector: voor diegene die gebruik maken van technologieën zoals cryotherapie of laser. 

Is een BA-verzekering verplicht voor medische beroepen?


Deze verzekering is wettelijk verplicht voor dierenartsen. Het is ook een deontologische plicht voor veel zorgverleners, waaronder artsen.  

Waarom kiezen voor deze verzekering van DVV?

Beroepsaansprakelijkheid

Doe je een verkeerde manipulatie waardoor je patiënt verwond geraakt? DVV grijpt in om je te verdedigen en/of de schade te vergoeden waarvoor je aansprakelijk bent. 

Een polis voor je hele praktijk

Een en hetzelfde contract dekt je praktijk en die van je vennoten, zelfs als je andere medische specialisaties beoefent.

Speciaal voor dierenartsen

Na een behandeling of operatie is het mogelijk dat een dier in observatie moet blijven. Je bent dan gedekt als er iets met het dier gebeurt tijdens die periode en waarvoor je aansprakelijk geteld wordt. 

Toevertrouwde voorwerpen

Je leent of huurt een toestel voor je medische praktijk om je activiteit te kunnen beoefenen. Als je schade toebrengt, zal DVV de eigenaar vergoeden.

Kosten van de verdediging gedekt

DVV verzekeringen dekt je expertisekosten en de honoraria van je advocaat voor je burgerlijke en strafrechtelijke verdediging.

Verkoop van producten

Je bent gedekt als een klant schade verhaalt door een product dat je verkocht hebt. Een extra troef voor apothekers en dierenartsen!

DVV maakt het verschil

Twee opties voor een betere bescherming

Lichamelijke letsels van je patiënten
DVV betaalt snel een schadevergoeding aan je patiënt die het slachtoffer is van een ongeval in je praktijk of tijdens een huisbezoek.

Tussenkomst na agressie
Als zorgverlener kan je te maken krijgen met agressie. Bij DVV weten we dat dat een grote impact kan hebben. Daarom voorzien we psychologische bijstand en een schadevergoeding voor je lichamelijke schade. 

Laat het RIZIV je pensioen opbouwen!

Bepaalde geconventioneerde beroepen genieten van een sociaal voordeel. Deze zorgverleners kunnen een RIZIV-toelage ontvangen die geïnvesteerd kan worden in een aanvullend pensioen VAPZ.

Uitsluitingen en beperkingen

De verzekering BA voor medische en paramedische beroepen komt niet tussen voor:

 • Opzettelijke schade
 • Kennelijke grove fout
 • Onwettige uitoefening van de geneeskunde en uitoefening van deontologisch verboden activiteiten
 • Gebruik van gevaarlijke of verouderde behandelingstechnieken

Om alle limieten en uitsluitingen te kennen, kan je de Algemene voorwaarden en Bijzondere voorwaarden eenvoudig opvragen bij je DVV-consulent.

De duur van het verzekeringscontract Burgerlijke aansprakelijkheid voor medische en paramedische beroepen wordt vastgelegd in de bijzondere voorwaarden. Het contract wordt stilzwijgend verlengd met opeenvolgende periodes van de duur vermeld in de bijzondere voorwaarden. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. 

Raadpleeg de verzekeringsvoorwaarden (franchise, gedekte goederen, limieten van de dekking enz.) bij je DVV-consulent of bekijk:

Vooraleer een contract te ondertekenen is het belangrijk dat je kennis neemt van deze documenten. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures en op de teksten op www.dvv.be. 

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De burgerlijke aansprakelijkheidverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Tienjarige is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent