• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen en bescherming

Je vastgoedproject financieren met je aanvullend pensioen

Ben je zelfstandige en wens je een woning of ander vastgoed aan te kopen, te verbouwen of te renoveren? Dan denk je logischerwijze om bij je bank aan te kloppen voor een hypothecair krediet. Wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn om je vastgoedproject te financieren? Mogelijks maakt je opgebouwd aanvullend pensioenkapitaal via de tweede pijler, zoals de VAPZ, de IPT en de POZ, reeds vandaag je vastgoeddroom mogelijk. 

Waarvoor kan ik het aanvullend pensioenkapitaal gebruiken?

Veel vastgoed projecten kunnen door het aanvullend pensioenkapitaal gefinancierd worden. Je kan het aanvullend pensioenkapitaal gebruiken om onroerende goederen die belastbare inkomsten opbrengen, aan te kopen of te renoveren en dit binnen de volledige Europese Economische Ruimte (EU, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Alle soorten onroerende goederen komen in aanmerking, bvb.: een woning, een appartement, een grond, een bedrijfsgebouw, een veranda, een garage …

Wat zijn de voordelen?

Het gespaarde pensioenkapitaal levert geld op voor je vastgoedproject. De premies van je aanvullend pensioen worden bovendien vaak betaald door je vennootschap, (bijvoorbeeld wanneer het gaat om een IPT of Groepsverzekering). Dit opgebouwde kapitaal is vaak een aanzienlijke som en dus niet te verwaarlozen. Bovendien, in het geval van een voorschot op polis betaal je ook nog een stuk minder bijkomende kosten dan bij een klassieke hypotheek. Je hebt bijvoorbeeld geen hypotheekkosten, geen expertisekosten en geen notariskosten.

Welke mogelijkheden zijn er?

Deze mogelijkheden gelden uiteraard alleen op voorwaarde dat het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst deze voorziet.

Inpandgevingen van pensioenrechten
Je aanvullend pensioenplan kan dienen als waarborg voor je lening. De uitkering bij vroegtijdig overlijden vervangt dan (deels) de schuldsaldoverzekering die bij een hypotheek komt kijken.

Een voorschot op polis vragen
In dit geval vraag je je verzekeraar om je een deel van je gespaarde kapitaal te storten, zodat je het kan gebruiken om je vastgoedproject mee te financieren. Later kan je het opgevraagde voorschot al dan niet terugstorten in je pensioenplan. Voorschotten moeten echter worden terugbetaald zodra de goederen uit je vermogen verdwijnen. Momenteel is deze techniek vooral interessant voor bedrijfsleiders met een IPT omdat bij andere tweede pensioenproducten vaak minder kapitaal opgebouwd werd.

Toewijzing van de afkoopwaarde aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet
Je kan het uitgekeerde pensioenkapitaal op de eindvervaldag van je pensioenplan gebruiken om de aflossing van je hypothecair krediet in één keer mee af te betalen. Intussen betaal je enkel de interesten op de hypothecaire lening.

Vertrouw op advies van een specialist

Welke mogelijkheid is nu het best geschikt voor jou? Dat hangt af van je persoonlijke en professionele situatie. Daarom is het een goed idee je bij te laten staan door een specialist in verzekeringsproducten, zoals de consulenten van DVV. Hij of zij stelt je de meest passende financieringsoptie voor.

Vind je dit artikel interessant? Lees meer op KMO Insider.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent