• Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen en bescherming

Uw vastgoedproject financieren met uw aanvullend pensioen

Bent u zelfstandige en wenst u een woning of ander vastgoed aan te kopen, te verbouwen of te renoveren? Dan denkt u logischerwijze om bij uw bank aan te kloppen voor een hypothecair krediet. Wist u dat er ook andere mogelijkheden zijn om uw vastgoedproject te financieren? Mogelijks maakt uw opgebouwd aanvullend pensioenkapitaal via de tweede pijler, zoals de VAPZ, de IPT en de POZ, reeds vandaag uw vastgoeddroom mogelijk. 

Waarvoor kan ik het aanvullend pensioenkapitaal gebruiken?

Veel vastgoed projecten kunnen door het aanvullend pensioenkapitaal gefinancierd worden. U kunt het aanvullend pensioenkapitaal gebruiken om onroerende goederen die belastbare inkomsten opbrengen, aan te kopen of te renoveren en dit binnen de volledige  Europese Economische Ruimte (EU, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Alle soorten onroerende goederen komen in aanmerking, bvb.: een woning, een appartement, een grond, een bedrijfsgebouw, een veranda, een garage …

Wat zijn de voordelen?

Het gespaarde pensioenkapitaal levert geld op voor uw vastgoedproject. De premies van uw aanvullend pensioen worden bovendien vaak  betaald door uw vennootschap, (bijvoorbeeld wanneer het gaat om een IPT of Groepsverzekering). Dit opgebouwde kapitaal is vaak een aanzienlijke som en dus niet te verwaarlozen. Bovendien, in het geval van een voorschot op polis betaalt u ook nog een stuk minder bijkomende kosten dan bij een klassieke hypotheek. U hebt bijvoorbeeld geen hypotheekkosten, geen expertisekosten en geen notariskosten.

Welke mogelijkheden zijn er?

Deze mogelijkheden gelden uiteraard alleen op voorwaarde dat het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst deze voorziet.

Inpandgevingen van pensioenrechten
Uw aanvullend pensioenplan kan dienen als waarborg voor uw lening. De uitkering bij vroegtijdig overlijden vervangt dan (deels) de schuldsaldoverzekering die bij een hypotheek komt kijken.

Een voorschot op polis vragen
In dit geval vraagt u  uw verzekeraar om u een deel van uw gespaarde kapitaal te storten, zodat u het kunt gebruiken om uw vastgoedproject mee te financieren. Later kunt u het opgevraagde voorschot al dan niet terugstorten in uw pensioenplan. Voorschotten moeten echter worden terugbetaald zodra de goederen uit u vermogen verdwijnen. Momenteel is deze techniek vooral interessant voor bedrijfsleiders met een IPT omdat bij andere tweede pensioenproducten vaak minder kapitaal opgebouwd werd.

Toewijzing van de afkoopwaarde aan de wedersamenstelling van een hypothecair krediet
U kunt het uitgekeerde pensioenkapitaal op de eindvervaldag van je pensioenplan gebruiken om de aflossing van uw hypothecair krediet in één keer mee af te betalen. Intussen betaalt u enkel de interesten op de hypothecaire lening.

Vertrouw op advies van een specialist

Welke mogelijkheid is nu het best geschikt voor u? Dat hangt af van uw persoonlijke en professionele situatie. Daarom is het een goed idee u bij te laten staan door een specialist in verzekeringsproducten, zoals de consulenten van DVV. Hij of zij stelt u de meest passende financieringsoptie voor.

Vindt u dit artikel interessant? Lees meer op KMO Insider.

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent