• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij ?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Aansprakelijkheid

Fouten van werknemers: wie is aansprakelijk?

Hoe zit het met je aansprakelijkheid bij schade aan derden?

Stel je voor dat je werknemer een nieuwe badkamer installeert bij een klant. Een week later staat het appartement eronder onder water omdat de afvoer slecht was aangesloten. Wie is aansprakelijk voor beroepsfouten? Jij of je werknemer?

Je bent aansprakelijk onder 3 voorwaarden

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor fouten veroorzaakt door werknemers als de drie volgende voorwaarden tegelijk vervuld zijn:

 • Het slachtoffer moet kunnen bewijzen dat de werknemer een fout heeft gemaakt, dat er schade is en dat er een oorzakelijk verband is tussen beide.
 • Je hebt gezag over of toezicht op de persoon die de fout heeft gemaakt. Het moet dus gaan om een gezagsverhouding.
 • De fout is gemaakt tijdens de uitoefening van het werk (in het kader van de arbeidsovereenkomst en tijdens de werkuren).

Verzeker je aansprakelijkheid als werkgever

Een fout van je werknemer kan je veel geld kosten. Stel je de gevolgen maar voor als een boom op een bestelwagen of een kraan op een gebouw valt... Je aansprakelijkheid als werkgever verzekeren is dus geen overbodige luxe. Kies voor gemoedsrust met de verzekering BA Onderneming van DVV. Wij verdedigen dan je belangen en vergoeden derden zodat je je kan concentreren op je zaak.

Deze verzekering dekt materiële, lichamelijke en financiële schade die het gevolg is van een fout van je werknemers, interimpersoneel of onderaannemers. Zelfs bij schade aan goederen die je zijn toevertrouwd, bijvoorbeeld voor een herstelling. Opzettelijke schade en geschillen als gevolg van zuiver contractuele burgerrechtelijke aansprakelijkheid zijn bijvoorbeeld niet gedekt.  

Elke sector is anders

De risico’s verschillen van sector tot sector. Daarom passen we de waarborgen van je BA Onderneming aan zodat ze zo goed mogelijk zijn afgestemd op de risico’s van je dagelijkse activiteiten. Afhankelijk van je sector zijn een aantal verzekeringen verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de BA Objectieve Aansprakelijkheid als je zaak publiek toegankelijk is. Voor de medische sector is er ook de BA voor medische beroepen die speciaal ontwikkeld werd voor deze activiteitensector.

Je vindt alle informatie over deze producten hier: BA Objectieve AansprakelijkheidBA voor medische beroepen.

Je DVV-consulent is er voor je

Voor het beste advies over professionele verzekeringen zit je goed bij onze DVV-consulenten. Zij bekijken je situatie en helpen je graag.

Goed om te weten

 • De duur van het verzekeringscontract Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming wordt bepaald in de bijzondere voorwaarden. Het contract is stilzwijgend verlengbaar voor opeenvolgende periodes zoals bepaald in de bijzondere voorwaarden. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.
 • Raadpleeg de verzekeringsvoorwaarden (franchises, gedekte goederen, limieten van de dekking, algemene voorwaarden enz.) op vraag bij je DVV consulent of raadpleeg:
 • Het is belangrijk deze documenten door te nemen voordat je een contract ondertekent. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures en op de teksten op www.dvv.be. 
 • Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Gepubliceerd op 04/07/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent