Aansprakelijkheid

Welke rechtsvorm past bij jouw bedrijf?

Een goede vraag voor startende bedrijven!

Als je een bedrijf wil oprichten moet je een rechtsvorm kiezen (bv, nv, maatschap, …). De vraag is dan welke rechtsvorm het beste is voor jouw bedrijf. Wij zetten voor jou de voor- en nadelen op een rijtje van de verschillende ondernemingsvormen zodat jij goed geïnformeerd kan beslissen! 

Eenmanszaak of vennootschap?

Om te weten waarvoor je best kiest, kan je deze 4 vragen beantwoorden:

  • Wil je een scheiding tussen je persoonlijke vermogen en het vermogen van je onderneming?
    Bij een eenmanszaak is er geen duidelijke scheiding. Al wat je verdient, is meteen ook je persoonlijke eigendom, al worden die inkomsten relatief zwaar belast. Bij een vennootschap kan je jezelf wel een loon uitkeren, maar blijft de winst eigendom van je vennootschap.
  • Wil je de aansprakelijkheid van je onderneming zelf dragen of moet die gescheiden worden van je persoonlijke aansprakelijkheid?
    Bij een eenmanszaak ben je zelf volledig aansprakelijk voor je onderneming. Bij een faillissement wordt dus ook je persoonlijke vermogen aangesproken. Bij een vennootschap is je privévermogen afgeschermd door de rechtspersoonlijkheid van je onderneming (als je kiest voor een bv, nv of cv).
  • Hoe wil je dat je inkomsten belast worden?
    Bij een eenmanszaak worden de inkomsten van je onderneming belast aan de (hogere) tarieven van de personenbelasting. Bij een vennootschap wordt de winst van je onderneming belast in de voordeligere vennootschapsbelasting. Je persoonlijke inkomsten uit de vennootschap kun je fiscaal optimaliseren.
  • Heb je een startkapitaal?
    Om een eenmanszaak op te richten heb je geen minimumkapitaal nodig, geen financieel plan en geen oprichtingsakte. Je kan dus zonder veel kosten aan de slag. Voor een vennootschap heb je, afhankelijk van de vorm, een minimumkapitaal nodig, een financieel plan en een oprichtingsakte, waardoor je in de meeste gevallen meer kapitaal nodig hebt om een vennootschap op te starten.  

De 6 vennootschapsvormen op een rij

  1. De bv of besloten vennootschap wordt vaak gebruikt door kleine en middelgrote ondernemingen. Je privévermogen is afgeschermd, je hebt geen minimumkapitaal nodig, maar wel eigen inbreng. Je kan in je eentje een bv oprichten of met meerdere aandeelhouders. Je moet wel langs de notaris voor een oprichtingsakte. Daarnaast heb je ook een financieel plan nodig.
  2. De nv of naamloze vennootschap is aangewezen voor grote of beursgenoteerde bedrijven. Je moet minstens 61.500 euro kapitaal inbrengen en hebt een financieel plan en een notariële akte nodig. De aandelen van een nv zijn vrij overdraagbaar.
  3. De cv of coöperatieve vennootschap is bedoeld voor ondernemingen waarvan de aandeelhouders geen winst nastreven, maar een collectief doel. Een beginkapitaal is niet nodig, maar je moet minstens 3 oprichters hebben die elk ‘iets’ inbrengen. Ook hier is een oprichtingsakte van de notaris nodig.
  4. De maatschap is de enige vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid. Het gaat om een overeenkomst tussen twee partijen, waardoor je dus minstens 2 oprichters nodig hebt, maar geen akte van de notaris. Met een maatschap ben je persoonlijk aansprakelijk!   
  5. De vof of vereniging onder firma is eigenlijk een maatschap met rechtspersoonlijkheid die bestaat uit minimum twee vennoten die beiden ook onbeperkt aansprakelijk zijn. Je hebt geen minimumkapitaal, geen financieel plan en enkel een onderhandse akte nodig om een vof op te richten.
  6. Een CommV of commanditaire vennootschap is een maatschap met rechtspersoonlijkheid die bestaat uit minstens 1 stille venoot en 1 beherende vennoot. Enkel de beherende vennoot is hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Je hebt geen minimumkapitaal, geen financieel plan en enkel een onderhandse akte nodig om een CommV op te richten.

Wat met de verzekeringen voor een eenmanszaak of vennootschap?

Als zelfstandige heb je in België een laag pensioen, dus zorg je best zelf voor een aanvullend pensioen. Of je nu een eenmanszaak of een vennootschap hebt, een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) is een must als je fiscaal voordelig voor je pensioen wil zorgen.

Als  bedrijfsleider van een vennootschap kan je ook kiezen om een Individuele Pensioentoezegging of IPT  af te sluiten.

Met een eenmanszaak kan je geen IPT nemen, maar wel een POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen). Dat is een mooie aanvulling op je VAPZ en onder bepaalde voorwaarden kan je er ook een vastgoedproject mee financieren!

Wil je meer weten over deze verzekeringen of onze andere verzekeringen voor zelfstandigen en ondernemingen? Ga zeker langs bij één van onze DVV-consulenten. Zij bekijken graag je situatie en geven je professioneel advies voor je zaak.

Meer weten over verzekeringen voor zelfstandigen

Gepubliceerd op 27/06/2023

Het contract is onderworpen aan het Belgisch recht. 
Raadpleeg de verzekeringsvoorwaarden op vraag bij je DVV consulent of raadpleeg:

Het is belangrijk deze documenten door te nemen voordat je een contract ondertekent.
De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures en op de teksten op www.dvv.be. 

Onze dienst voor klachtenbeheer en de ombudsman zijn er om je te helpen. Hoe een klacht indienen.

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Life Professional Protect is een product van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Life Business Control is een product van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.