In het preventieplan, dat wordt onderhandeld of opgelegd door de verzekeraar, wordt omschreven welke risicofactoren er gepaard gaan met je bedrijfsactiviteiten en welke preventiemaatregelen er nodig zijn om deze risico’s uit te schakelen of te beheersen. Het doel van het preventieplan bestaat erin om:
Het preventieplan vertrekt vanuit de risicoanalyse. Hiermee identificeer, beoordeel en rangschik je de risico’s van je bedrijf en activiteiten. De aard van de risico’s vormt de ruggengraat van je preventieplan. Dit plan is dus afhankelijk van de aanwezige infrastructuur en je bedrijfsactiviteiten.
Afhankelijk van het bedrijfsprofiel bestaan er verschillende risico’s in heel uiteenlopende domeinen. Dit gaat over 'brand en aanverwante risico's, arbeidsongevallen, aansprakelijkheidsrisico’s, diefstal, elektronische risico's, cyberaanvallen, machinebreuk, exploitatieverlies enzovoort.
De risicoanalyse is noodzakelijk om deze risico’s te identificeren en om de juiste preventie- en beschermingsmaatregelen te omschrijven die nadien moeten geïmplementeerd worden. Deze maatregelen zijn erop gericht om de frequentie en de ernst van mogelijke schadegevallen te laten afnemen. Denk bijvoorbeeld aan een rookverbod dat bedoeld is om te vermijden dat sigaretten een brandgevaar vormen of het compartimenteren van een gebouw zodat een brand zich niet verspreidt.
Het preventieplan bevat technische, materiële, organisatorische en andere maatregelen die je inzet om risico’s te vermijden en te beperken.
We illustreren dit met een voorbeeld rond het brandrisico. Hier moeten preventiemaatregelen het mogelijk maken om:
In het preventieplan worden de preventieclausules en uitvoeringsmodaliteiten opgenomen die door de verzekeraar opgelegd worden. Indien nodig kan er ook een tijdspanne aan toegevoegd worden waarbinnen je preventiemaatregelen moet invoeren.
Zo ontstaan er drie klassen van preventieclausules:
Staat je preventieplan nog niet helemaal op punt? Heb je vragen met betrekking tot preventie en bescherming op het werk? Doe beroep op de expertise van je DVV-consulent.
Vind je dit artikel interessant? Lees meer op KMO Insider
Gepubliceerd op 25/05/2020
Voor al je voertuigen als zelfstandige (wagen, minibus, bestelwagen), de verzekering Mobility Pro is er voor jou.
Digi Cover helpt snel de gevolgen van een cyberaanval oplossen of tot een minimum beperken: bijstand, IT-diensten, schade aan derden... Lees er hier meer over.
Wil je je zelfstandigenpensioen optimaliseren en meteen een belastingvoordeel genieten? Maak kennis met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen