Je ondernemingsplan ligt klaar? Dan is het minstens even belangrijk om na te denken over de rechtsvorm van je zaak. Een vennootschap oprichten is dan een mogelijkheid, maar je kan ook kiezen voor een eenmanszaak.
1. Waarom kiezen voor een vennootschap?
Met een vennootschap richt je een aparte rechtspersoon op. Dit heeft als gevolg :
dat de financiële risico’s beperkt zijn omdat je privévermogen afgescheiden is van het vermogen van je zaak.
De vennootschapsbelasting is ook een pak lager dan als je je inkomsten moet aangeven in de personenbelasting zoals dat het geval is met een eenmanszaak.
Anderzijds kan een vennootschap ook nadelen hebben:
De administratievekosten zijn bijvoorbeeld hoger. Niet alleen bij de oprichting, maar ook daarna om te voldoen aan de boekhoudkundige verplichtingen.
Je hebt meer verplichtingen en minder flexibiliteit. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar geld uit je zaak halen of je zaak stop zetten.
2. Welke rechtsvorm voor je vennootschap?
Voor de juridische vorm van je vennootschap heb je onder andere de volgende mogelijkheden:
De BV of Besloten Vennootschap wordt het meest gebruikt. Je hebt geen minimum startkapitaal nodig en je kan een BV alleen oprichten. Er is wel een verplichting om een financieel plan voor te leggen. De statuten van jouw BV kan je ook perfect afstemmen op jouw specifieke behoeften.
De NV of Naamloze Vennootschap is iets voor grotere ondernemingen. Deze vennootschapsvorm vraagt een groot startkapitaal en vereist geen minimum aantal vennoten . Omwille van het startkapitaal en de vereiste organisatie is deze vennootschapsvorm dus niet de ideale oplossing voor bijvoorbeeld familiale ondernemingen.
Wat specifiek is bij een CV of Coöperatieve Vennootschap is dat winst hier niet het doel is. Een collectief doel met daarbij een coöperatieve cultuur en organisatie staat centraal. Een minimum van drie oprichters is hierbij vereist.
De Maatschap is de enige vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid. Er gelden minder verplichtingen, maar de aansprakelijkheid is wel onbeperkt. Gezien de Maatschap een overeenkomst is, dienen er minimum twee partijen te zijn. Een groot verschil met de vorige vennootschapsvormen is dat de tussenkomst van een notaris hier niet noodzakelijk is.
Twijfel je nog? Raadpleeg zeker je boekhouder! Op basis van je projecten en je plannen kan hij je begeleiden en adviseren in het bepalen van de voor je ideale vennootschapsvorm.
3. Wat is de impact op je verzekeringen?
Een zaak beginnen en een vennootschap oprichten heeft ook impact op je verzekeringen.
Je vennootschap kan bijvoorbeeldvoortaan voor je een bijkomend pensioen opbouwen. Een VAPZ hebben de meeste zelfstandigen, maar indien je bedrijfsleider bent van een vennootschap kan je ook kiezen om een Individuele Pensioentoezegging of IPT voor je af te sluiten. Dit aanvullend pensioen bied je drie niet te missen voordelen:
De premies zijn aftrekbaar voor de vennootschap (onder een aantal voorwaarden).
Je verwerft een interessant aanvullend pensioen omdat de premie minder beperkt is in vergelijking met een VAPZ.
Je kan kiezen voor bijkomende beschermingen, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of als je zou overlijden.
Je DVV-consulent is er voor je
Heb je nog vragen over je verzekeringen als je een vennootschap opricht? Ga langs bij één van onze DVV-consulenten. Zij bekijken graag je situatie en geven je professioneel advies voor je zaak.