• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Aansprakelijkheid

Hoe starten als zelfstandige?

Zelfstandige worden: de belangrijkste stappen

Wil je je eigen baas worden en starten als zelfstandige of een eigen zaak opzetten? Als je minstens achttien jaar bent, Belg of EU-burger bent en een interessant ondernemingsidee hebt, dan houdt niets je tegen! DVV loodst je door de belangrijkste stappen die je moet zetten om ondernemer te worden. 

1. Stel een realistisch en solide businessplan op

Als je een zaak wilt starten, kan je terecht bij heel wat netwerken. Incubators helpen bijvoorbeeld om je concept af te toetsen en te zien of het werkt. Ook een boekhouder is een uitstekende adviseur om een solide businessplan op te stellen. 

2. Kies een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandige moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds naar keuze voor je je activiteiten opstart en moet je sociale bijdragen betalen. Daardoor heb je recht op verschillende voordelen en toelagen: ziekte, invaliditeit, moeder-/vaderschapsverlof, groeipakket, pensioen en overbruggingsrecht.

3. Vraag een ondernemingsnummer aan

Ongeacht je  activiteit of juridisch statuut moet je jezelf inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat kan via een ondernemingsloket of je boekhouder. Je ontvangt dan je ondernemingsnummer.

4. Activeer je btw-nummer

De meeste ondernemingen zijn btw-plichtig. Is dat ook voor jou het geval? Laat dan je btw-nummer activeren voor je je activiteit start. Dat kan makkelijk online. Je ondernemingsnummer zal dan ook je btw-nummer zijn.

5. Open een professionele rekening

Als je een vennootschap opricht, ben je verplicht om een professionele rekening te openen. Dat is ook de beste oplossing als je start als natuurlijk persoon. Met een professionele rekening blijven je privétransacties vertrouwelijk en krijg je makkelijker een krediet.

6. Sluit aan bij een ziekenfonds

Je moet aansluiten bij een ziekenfonds of je huidige ziekenfonds verwittigen dat je zelfstandige wordt. Je gezondheidszorg (voor jou en je gezin) wordt dan verder terugbetaald.

7. Neem een boekhouder

Zelfstandigen en bedrijven moeten een correcte boekhouding voeren. Kies een boekhouder die je vertrouwt om je te begeleiden. Zij of hij zal de verplichte aangiftes doen en je helpen met het juiste belastingadvies. Je kan ook bij je boekhouder terecht voor de opvolging van je facturen. 

8. Neem de nodige verzekeringen

Als zelfstandige of bedrijfsleider heb je verschillende verzekeringen nodig. Sommige zijn verplicht, andere zijn sterk aanbevolen:

9. Kies je juridisch statuut

Je kan starten als natuurlijk persoon of een vennootschap oprichten. Elk statuut heeft voor- en nadelen:

  • Natuurlijk persoon (of eenmanszaak): je hebt minder kapitaal nodig en de administratieve formaliteiten zijn zeer beperkt. Maar jij en je zaak vallen dan samen. Dat betekent dat je persoonlijk (financieel) aansprakelijk kan gesteld worden als het mis gaat met je zaak.
  • Rechtspersoon: je richt een vennootschap op door een rechtsvorm te kiezen (naamloze vennootschap, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, coöperatieve vennootschap...). Je hebt dan meer kosten en formaliteiten, maar je privé- en bedrijfsvermogen blijven gescheiden. 

Welke rechtsvorm past bij jouw bedrijf?

Als je een bedrijf wil oprichten moet je een rechtsvorm kiezen. De vraag is dan welke rechtsvorm het beste is voor jouw bedrijf. 
Alles weten over de rechtsvormen voor bedrijven

DVV is er voor je

Advies nodig voor je professionele verzekeringen? Contacteer een DVV-consulent, zij of hij helpt je graag met de juiste verzekeringen voor je situatie. 

Gepubliceerd op 03/01/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent