• Contact
 • Wie zijn wij ?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Aansprakelijkheid

Fouten van werknemers: wie is aansprakelijk?

Hoe zit het met uw aansprakelijkheid bij schade aan derden?

Stel u voor dat uw werknemer een nieuwe badkamer installeert bij een klant. Een week later staat het appartement eronder onder water omdat de afvoer slecht was aangesloten. Wie is aansprakelijk voor beroepsfouten? U of uw werknemer?

U bent aansprakelijk onder 3 voorwaarden

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor fouten veroorzaakt door werknemers als de 3 volgende voorwaarden tegelijk vervuld zijn:

 • Het slachtoffer moet kunnen bewijzen dat de werknemer een fout heeft gemaakt, dat er schade is en dat er een oorzakelijk verband is tussen beide.
 • U hebt gezag over of toezicht op de persoon die de fout heeft gemaakt. Het moet dus gaan om een gezagsverhouding.
 • De fout is gemaakt tijdens de uitoefening van het werk (in het kader van de arbeidsovereenkomst en tijdens de werkuren).

Verzeker uw aansprakelijkheid als werkgever

Een fout van uw werknemer kan u veel geld kosten. Stel u de gevolgen maar voor als een boom op een bestelwagen of een kraan op een gebouw valt... Uw aansprakelijkheid als werkgever verzekeren is dus geen overbodige luxe. Kies voor gemoedsrust met de verzekering BA Onderneming van DVV. Wij verdedigen dan uw belangen en vergoeden derden zodat u zich kan concentreren op uw zaak.

Deze verzekering dekt materiële, lichamelijke en financiële schade die het gevolg is van een fout van uw werknemers, interimpersoneel of onderaannemers. Zelfs bij schade aan goederen die u zijn toevertrouwd, bijvoorbeeld voor een herstelling. Opzettelijke schade en geschillen als gevolg van zuiver contractuele burgerrechtelijke aansprakelijkheid zijn bijvoorbeeld niet gedekt.  

Elke sector is anders

De risico’s verschillen van sector tot sector. Daarom passen we de waarborgen van uw BA Onderneming aan zodat ze zo goed mogelijk zijn afgestemd op de risico’s van uw dagelijkse activiteiten. Afhankelijk van uw sector zijn een aantal verzekeringen verplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de BA Objectieve Aansprakelijkheid als uw zaak publiek toegankelijk is.  Voor de medische sector is er ook de BA voor medische beroepen die speciaal ontwikkeld werd voor deze activiteitensector.

U vindt alle informatie over deze producten hier : BA Objectieve AansprakelijkheidBA voor medische beroepen.

Uw DVV-consulent is er voor u

Voor het beste advies over professionele verzekeringen zit u goed bij onze DVV-consulenten. Zij bekijken uw situatie en helpen u graag.

Goed om te weten

 • De duur van het verzekeringscontract Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming wordt bepaald in de bijzondere voorwaarden. Het contract is stilzwijgend verlengbaar voor opeenvolgende periodes zoals bepaald in de bijzondere voorwaarden. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht.
 • Raadpleeg de verzekeringsvoorwaarden (franchises, gedekte goederen, limieten van de dekking, algemene voorwaarden enz.) op vraag bij uw DVV consulent of raadpleeg:
 • Het is belangrijk deze documenten door te nemen voordat u een contract ondertekent. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures en op de teksten op www.dvv.be. 
 • Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.
Gepubliceerd op 04/07/2022

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent