• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Gebouwen en materiaal

Zonnepanelen installeren voor je bedrijf: voordelen en voorwaarden

Alles over fotovoltaïsche panelen voor je bedrijf

Zonnepanelen installeren voor je bedrijf is een energiebesparende maatregel die je nog heel wat andere voordelen oplevert. Maar hoe zit het met een eenmanszaak of gemengd pand? Wat met de fiscaliteit en eventuele subsidies? En heb je als bedrijf een bouwvergunning nodig om zonnepanen te laten plaatsen? In dit artikel vind je de antwoorden op deze vragen! 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor je bedrijf?

Zonnepanelen kunnen je heel wat voordelen opleveren. We noemen er hier vier: 

Hoge rendabiliteit

Hoewel een installatie van zonnepanelen een stevige investering blijft, heb je die tegenwoordig relatief snel terugverdiend. Afhankelijk van je verbruik en de grootte van je installatie ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar. Omdat de panelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar (in de praktijk eerder richting 45 jaar) krijg je met een investering in zonnepanelen een zeer mooie ROI (return on investment).

Door de te veel opgewekte stroom in het net te injecteren, krijgt je bedrijf ook een vergoeding. Hiervoor moet je een contract afsluiten met een energieleverancier. Afhankelijk van de grootte van je installatie en het eigen verbruik, kan die vergoeding voor extra inkomsten zorgen voor je bedrijf. Dit systeem wordt al gebruikt in Brussel en Vlaanderen, maar nog niet in Wallonië. In het zuiden van het land loopt je meter achteruit.

Heb je al een wagenpark met elektrische bedrijfswagens of overweeg je dat? Dan wordt je investering nog interessanter, zowel voor je bedrijf, als voor je werknemers.  Hier vind je meer informatie over het installeren van een laadpaal bij je bedrijf.

Interessante fiscaliteit

Je kan als bedrijf in België vandaag rekenen op interessante fiscale en financiële ondersteuning voor de installatie van zonnepanelen:

  • Je mag de aanschaffingswaarde lineair afschrijven over 20 jaar.
  • 8% eenmalige investeringsaftrek voor kleine ondernemingen en zelfstandigen (aftrekbaar van de belastbare winst).
  • 13,5% verhoogde investeringsaftrek (niet cumuleerbaar met de 8%) voor alle ondernemingen en zelfstandigen (aftrekbaar van de belastbare winst).
  • 50% of 100% vermindering van de onroerende voorheffing op gebouwen met een laag E-peil.
  • Financiële steun van de Vlaamse overheid via de “call voor groene stroom”.
  • Een premie tot 750 euro (maximum 40% van de eindfactuur) voor kleine installaties van maximum 10 kVA. Deze premie daalt in 2024 en verdwijnt in 2025.

Meer zekerheid

Door de installatie van zonnepanelen, wordt je bedrijf elektriciteitsproducent. Daardoor hang je minder af van de schommelende marktprijzen van elektriciteit en kan je met meer zekerheid een correct budget opstellen voor je jaarlijkse energieverbruik. 

Verhoogde duurzaamheid

Hoe duurzaam zonnepanelen nu echt zijn, blijft voer voor discussie. Alle experts zijn het er wel over eens dat elektriciteit opwekken met zonnepanelen veel duurzamer is dan met aardgas- of steenkoolcentrales. Zonnepanelen wekken tijdens hun levensduur heel wat meer energie op dan wat nodig is voor hun productie en ze zijn grotendeels te recycleren. Voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van je bedrijf is de installatie van zonnepanelen dus een goede zaak, wat ook een positieve impact heeft op de relatie met je klanten en leveranciers. 

Wat zijn de voorwaarden om zonnepanelen te kunnen leggen?

In principe kan je op de meeste daken zonnepanelen leggen, maar voor een optimaal rendement zijn een aantal factoren van belang:

De ideale hellingsgraad voor zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht is 35 graden. Voor panelen met oriëntatie op het oosten of westen is de ideale hellingsgraad echter 13 graden. Liggen de panelen zuidoost of zuidwest gericht? Dat is 25 graden ideaal. Wijkt jouw dak hiervan af? Dan kan je uiteraard ook zonnepanelen plaatsen, het rendement zal alleen wat minder zijn.

De oriëntatie van het dak speelt een belangrijke rol. Voor het hoogste rendement is zuidgericht de beste oplossing, maar voor een betere spreiding van je opbrengst over de hele dag, is een oriëntatie op het oosten en het westen ook een goede oplossing. Bij platte daken wordt deze oplossing steeds vaker toegepast, met de helft van de panelen oostgericht en de helft westgericht.  

Het dak mag nog ideaal gericht zijn, als er gedurende de dag veel schaduw op valt, van bomen, andere gebouwen of een schoorsteen, is de opbrengst uiteraard niet optimaal.

Een andere belangrijke kwestie is de hoeveelheid panelen die je best kan installeren. Wil je aanspraak maken op een premie of financiële steun? Wil je enkel energie opwekken voor eigen gebruik? Hoeveel panelen kan je dak dragen? Een ervaren installateur kan je helpen om op basis van je antwoorden te bepalen welke installatie het meeste rendement zal opleveren voor je bedrijf.

Heb je een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te installeren?

Als je de zonnepanelen op het dak van je bedrijf laat installeren, heb je geen bouwvergunning nodig. Installeer je ze op de grond of een ander deel van het gebouw dan heb je wel een bouwvergunning nodig. Let er wel op dat de dakconstructie minstens 18 kg per vierkante meter kan dragen.

Is je bedrijf gevestigd in een beschermd gebouw?  Dan zijn de regels misschien strenger en raadpleeg je best de stedenbouwkundige dienst van de gemeente. 

Wat met een gebouw voor gemengd gebruik (privé en professioneel)?

Werk je als zelfstandige regelmatig van thuis? Dan gaat het om een gemengd pand en hangt het af van de juridische entiteit van je onderneming hoe je de installatie van zonnepanelen best aanpakt.  

Bij een eenmanszaak is er geen duidelijke splitsing tussen het vermogen van je zaak en je privé. Voor het gebruik van het kantoor, de elektriciteit en de verwarming kan je elke maand een onkostennota opstellen tot 125 euro. Privé investeren in zonnepanelen is in die situatie aftrekbaar als je kan bewijzen dat de investering noodzakelijk is voor het uitoefenen van je professionele activiteit. De verhouding tussen werk en privé die je hebt vastgelegd voor de huisvestingskosten geldt ook voor de productie van je elektriciteit.

Als je thuiskantoor de zetel van je vennootschap is, kan je vennootschap zelf investeren in de installatie van zonnepanelen. Ze is dan eigenaar van de panelen én van de opgewekte elektriciteit. Vraag je boekhouder in dat geval om een juridische basis af te sluiten (bijv. met opstalrecht of een huurovereenkomst) om discussie met de fiscus te voorkomen. 

Hoe verzeker je de zonnepanelen van je bedrijf?

Een grote installatie van zonnepanelen is een hele investering. Wat als je bedrijfsgebouw afbrandt of als een zware storm een deel van de zonnepanelen vernietigt? Is dat dan gedekt? Bij sommige brandverzekeringen zijn zonnepanelen mee verzekerd, bij andere moet je een extra premie betalen. Laat in elk geval je verzekeraar weten dat je van plan bent om zonnepanelen te installeren.

Op zoek naar een brandverzekering voor je bedrijf die ook zonnepanelen verzekert?

Met onze brandverzekering Cocoon Pro zijn je zonnepanelen, opslagbatterijen en laadpalen automatisch mee verzekerd!  

Gepubliceerd op 03/05/2023

De brand- en diefstalverzekering Cocoon Pro sluit je af voor 1 jaar. Op de jaarlijkse vervaldag wordt je contract telkens stilzwijgend verlengd voor 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. 

Raadpleeg de verzekeringsvoorwaarden (franchises, gedekte goederen, limieten van de dekking, algemene voorwaarden enz.) op vraag bij je DVV consulent of raadpleeg:

Het is belangrijk deze documenten door te nemen voordat je een contract ondertekent.
De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures en op de teksten op www.dvv.be.

Cocoon Pro is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent