Iedereen weet het: zelfstandigen zijn de minst bedeelde toekomstige gepensioneerden. In mei 2024 is het gewaarborgd minimumpensioen voor een zelfstandige opgetrokken naar 1.773,35 euro bruto per maand voor een alleenstaande en 2.215,99 euro bruto voor een gezinshoofd. Om aanspraak te kunnen maken op dat bedrag moet je een loopbaan van 45 jaar hebben gehad. Dat is wat de staat een volledige loopbaan noemt. Heb je een loopbaan gehad van tussen de 30 en 45 jaar? Dan zal je pensioen proportioneel berekend worden.
Het is dus zeker aan te raden om alle mogelijke opties te bekijken om een comfortabel aanvullend pensioen op te bouwen. Maar welke oplossingen bestaan er? En hoe zit het met het fiscaal voordeel?
Het VAPZ is de interessantste spaarformule en zelfstandigen die aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen het onderschrijven. Deze formule is fiscaal zeer voordelig omdat de gestorte premies aftrekbaar zijn als beroepskosten.
Er bestaan twee soorten VAPZ:
Enkel zelfstandigen zonder vennootschap kunnen een POZ afsluiten, met respect voor de 80%-regel, die voor deze formule wordt aangepast. In die “aangepaste” 80%-regel wordt rekening gehouden met het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar en niet enkel het laatste jaarlijkse inkomen. Je geniet een fiscaal voordeel van 30% op je premies. Een VAPZ blijft dus interessanter omdat het je een groter fiscaal voordeel kan opleveren, maar je kan POZ en VAPZ combineren om je pensioen te optimaliseren.
Met een contract pensioensparen bouw je een individueel aanvullend pensioen op. Dit wordt ook de derde pensioenpijler genoemd. Er bestaan 2 formules van pensioensparen die je recht geven op een ander fiscaal voordeel:
Je kan pensioensparen combineren met een VAPZ, IPT en POZ.
Goed om te weten: de fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de verzekeringnemer en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Het is belangrijk dat potentiële spaarders de informatiedocumenten doornemen alvorens zij een contract ondertekenen. Deze verzekeringscontracten zijn onderworpen aan het Belgisch recht.
Hoewel klassiek sparen niet fiscaal aftrekbaar is, blijft het nog steeds interessant om je pensioen aan te vullen.
Je eigen woning verwerven is een enorme troef, zeker als je ze afbetaald hebt tegen je pensioen. Als eigenaar zal je dan geen huur of lening meer moeten betalen en dat geeft heel wat financiële ademruimte! Als je de middelen hebt, kan je ook investeren in een ander onroerend goed dat je verhuurt. Je hebt dan elke maand huurinkomsten om je pensioen aan te vullen.
Als je het ziet zitten, kan je onder bepaalde voorwaarden blijven werken. Je zal in elk geval wel belastingen betalen op die inkomsten.
Je hebt het wel begrepen: je pensioen optimaliseren is geen wettelijke verplichting, maar over het algemeen is het noodzakelijk om zorgeloos te kunnen genieten van je pensioen. Wist je dat een DVV-consulent perfect geplaatst is om je te helpen bij het opbouwen van je pensioen, rekening houdend met de fiscale voordelen?
Voor VAPZ: De verzekering DVV Life Professional Protect is een levensverzekering van tak 21 en van tak 23, met maximaal 4% instapkosten en als einddatum je effectieve pensioendatum. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. De verzekeringspolis valt onder het Belgisch recht. Voor meer informatie over de spaardoelstellingen, de risico’s (kredietrisico bij een faillissement van Belins NV en liquiditeitsrisico), de kosten, de taksen en de gewaarborgde rente, verwijzen we naar een DVV-consulent of naar:
Voor IPT: De verzekering DVV Life Business Control is een levensverzekering van tak 21 en van tak 23, met maximaal 4% instapkosten en als einddatum je effectieve pensioendatum. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. De verzekeringspolis valt onder het Belgisch recht. Voor meer informatie over de spaardoelstellingen, de risico’s (kredietrisico bij een faillissement van Belins NV en liquiditeitsrisico), de kosten, de taksen en de gewaarborgde rente, verwijzen we naar een DVV-consulent of naar:
Voor POZ: De verzekering DVV Life Professional Control is een levensverzekering van tak 21 en van tak 23 met maximaal 4% instapkosten. Het kapitaal bij leven moet worden uitgekeerd op het ogenblik van je (vervroegd) wettelijk pensioen. De bijzondere en de algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. De verzekeringspolis valt onder het Belgisch recht. Voor meer informatie over de beleggings- en de spaardoelstellingen, de risico’s, de evolutie van de fondsen, de plaats waar men de waarde van de eenheden kan vinden, alsook de kosten en de taksen, verwijzen we naar een DVV-consulent of naar:
Heb je een klacht? Je DVV-consulent, de dienst Klachtenbeheer en de Ombudsman Verzekeringen zijn er om je te helpen. Hoe dien ik een klacht in?
Deze verzekeringen zijn verzekeringsproducten van DVV, een merknaam en een handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - verzekeringsonderneming erkend onder het nummer 0037.
Als je te laat bent met je belastingaangifte, kan je dat forse boetes opleveren. Ook een onjuiste aangifte kan je veel geld kosten. Ontdek alle details.
Om een aanvullend pensioen op te bouwen kan je kiezen voor een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) of een sociaal VAPZ. Wat is het verschil?
Particulieren, zelfstandigen en vennootschappen: wie kan VAB doen en wat heb je erbij te winnen? Lees er hier meer over.