Er bestaan twee verschillende soorten VAPZ: het gewoon VAPZ en het sociaal VAPZ.
De premie voor het sociaal VAPZ is hoger omdat die naast de opbouw van een extralegaal pensioen ook een solidariteitsluik omvat. Dat luik bestaat uit drie aanvullende dekkingen die bescherming bieden bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden.
Ja, ongeacht of je het gewoon VAPZ of het sociaal VAPZ kiest. In beide gevallen garandeert DVV je kapitaal. Het maakt dus niet uit hoe de beurs het doet, je bent zeker dat je het gespaarde kapitaal ontvangt op je pensioenleeftijd.
DVV garandeert ook een rendement op alle gestorte premies en dat tot aan de pensioenleeftijd*. Dat kan aangevuld worden met een jaarlijkse winstdeelname**.
In de praktijk bieden niet alle verzekeraars hetzelfde sociaal VAPZ. Elke maatschappij kan zelf de drie bijkomende waarborgen kiezen. DVV heeft ervoor gekozen om je te helpen bij gezondheidsproblemen via deze drie waarborgen:
Het VAPZ is fiscaal het meest interessante product om te zorgen voor een aanvullend pensioen. Het is een goed begin, maar het is zeer waarschijnlijk dat het kapitaal dat wordt opgebouwd via een VAPZ alleen niet zal volstaan voor een comfortabele levensstandaard als je op pensioen bent.
Gelukkig bestaan er nog andere oplossingen om je aanvullend pensioenkapitaal te maximaliseren en tegelijk vandaag al te genieten van een fiscaal voordeel:
Heb je vragen over de fiscaal voordelige spaarformules voor je pensioen? Contacteer één van onze DVV-consulent. Zij helpen je graag.
Goed om te weten
*De gegarandeerde rentevoet kan herzien worden voor toekomstige stortingen. De oorspronkelijke rentevoet blijft tot de vervaldag van toepassing op de bij de herziening opgebouwde reserves.
**DVV heeft geen wettelijke of contractuele verplichting tot winstdeelname. De winstdeelname is niet gegarandeerd en kan elk jaar wijzigen.
Gepubliceerd op 24/05/2023
Waarom heeft de pensioenhervorming voor zelfstandigen invloed op je andere pensioenproducten? We bekijken het samen.
De IPT is een pensioenspaarformule voor zelfstandigen met een vennootschap. Bovendien kan je je contract personaliseren met drie optionele waarborgen: premievrijstelling, gewaarborgd inkomen en overlijden. Lees meer.
Wie betaalt de facturen indien je ziek wordt of een ongeval hebt? Vind hier vier tips om jezelf, je gezin en je beroepsactiviteiten financieel te beschermen.