• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij ?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioen en bescherming

VAPZ of sociaal VAPZ: wat kiezen?

Hoe kiezen tussen VAPZ en sociaal VAPZ?

Je weet vast al dat het wettelijk pensioen niet zal volstaan als je je huidige levensstandaard wil aanhouden na je pensioen. En dat is zeker het geval als je zelfstandige bent. Gelukkig kan je op verschillende manieren zorgen voor een aanvullend pensioen. Het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) is het meest interessant. Maar kies je beter voor het gewoon VAPZ of toch voor het sociaal VAPZ? We leggen het je allemaal uit!

Wat is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen?

Het VAPZ is het pensioenproduct bij uitstek voor zelfstandigen (met of zonder bedrijf). Dankzij een VAPZ kan je een bijkomend extralegaal pensioen opbouwen en tegelijk genieten van een mooi fiscaal voordeel. Je recupereert ongeveer 60% van de premies in de vorm van belastingvermindering en lagere sociale bijdragen. Als je met andere woorden 100 euro spaart, kost je dat eigenlijk maar 40 euro.

Gewoon VAPZ of sociaal VAPZ: wat is het verschil?

Er bestaan twee verschillende soorten VAPZ: het gewoon VAPZ en het sociaal VAPZ.

  • Met het gewoon VAPZ kan je tot 8,17% van je inkomsten sparen, met een maximum van 3.965,77 euro per jaar (cijfers voor 2024).
  • Met het sociaal VAPZ kan je tot 9,40% van je inkomsten sparen, met een maximum van 4.562,82 euro per jaar (cijfers voor 2024).

De premie voor het sociaal VAPZ is hoger omdat die naast de opbouw van een extralegaal pensioen ook een solidariteitsluik omvat. Dat luik bestaat uit drie aanvullende dekkingen die bescherming bieden bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden.

Is het kapitaal gewaarborgd?

Ja, ongeacht of je het gewoon VAPZ of het sociaal VAPZ kiest. In beide gevallen garandeert DVV je kapitaal. Het maakt dus niet uit hoe de beurs het doet, je bent zeker dat je het gespaarde kapitaal ontvangt op je pensioenleeftijd.

DVV garandeert ook een rendement op alle gestorte premies en dat tot aan de pensioenleeftijd*. Dat kan aangevuld worden met een jaarlijkse winstdeelname**.

Wat zijn de waarborgen van het sociaal VAPZ van DVV verzekeringen?

In de praktijk bieden niet alle verzekeraars hetzelfde sociaal VAPZ. Elke maatschappij kan zelf de drie bijkomende waarborgen kiezen. DVV heeft ervoor gekozen om je te helpen bij gezondheidsproblemen via deze drie waarborgen:

  • Premievrijstelling: in geval van volledige arbeidsongeschiktheid van meer dan zes maanden moet je niet langer zelf je VAPZ-premie betalen. DVV spaart dan verder in je plaats.
  • Primaire arbeidsongeschiktheidsuitkering: bij een tijdelijke arbeidsongeschiktheid en na een wachttijd betaalt DVV je een jaarinkomen van drie maal de gemiddelde premie. Zo ontvang je elke maand 1/12e  van dat bedrag. En dat tijdens de hele duur van de arbeidsongeschiktheid.
  • Invaliditeitsuitkering: bij een blijvende invaliditeit en na een wachttijd betaalt DVV je een jaarinkomen van drie keer de gemiddelde premie. Je ontvangt elke maand 1/12e van dat bedrag.

Je kan nog meer doen voor je pensioen

Het VAPZ is fiscaal het meest interessante product om te zorgen voor een aanvullend pensioen. Het is een goed begin, maar het is zeer waarschijnlijk dat het kapitaal dat wordt opgebouwd via een VAPZ alleen niet zal volstaan voor een comfortabele levensstandaard als je op pensioen bent.

Gelukkig bestaan er nog andere oplossingen om je aanvullend pensioenkapitaal te maximaliseren en tegelijk vandaag al te genieten van een fiscaal voordeel:

  • Een POZ (Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen) voor zelfstandigen zonder bedrijf.
  • Een IPT  (Individuele pensioentoezegging) voor bedrijfsleiders.

Je DVV-consulent is er voor je

Heb je vragen over de fiscaal voordelige spaarformules voor je pensioen? Contacteer één van onze DVV-consulent. Zij helpen je graag.

Goed om te weten
*De gegarandeerde rentevoet kan herzien worden voor toekomstige stortingen. De oorspronkelijke rentevoet blijft tot de vervaldag van toepassing op de bij de herziening opgebouwde reserves.
**DVV heeft geen wettelijke of contractuele verplichting tot winstdeelname. De winstdeelname is niet gegarandeerd en kan elk jaar wijzigen.

Gepubliceerd op 24/05/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent