• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioensparen

Vervroegd pensioen in 5 vragen

Alles wat je wilt weten over vroeger op pensioen gaan

Overweeg je om vroeger op pensioen te gaan? Je bent niet alleen! De loopbaan van de gemiddelde Belg telt 33,4 jaar, 2,3 jaar minder dan het Europese gemiddelde (bron: Eurostat). Ontdek alles wat je wilt weten over vervroegd pensioen in 5 vragen.

1. Hoe zit het met de wettelijke pensioenleeftijd?

In België is de wettelijke pensioenleeftijd vandaag 65 jaar. Die leeftijd zal worden opgetrokken tot 66 in 2025 en 67 in 2030. Als je voor die leeftijd op pensioen gaat, ga je op vervroegd pensioen.

2. Vanaf wanneer kan je met vervroegd pensioen?

Vandaag kan je met vervroegd pensioen op 60 jaar als je 44 jaar gewerkt hebt, op 61 of 62 jaar met 43 jaar en op 63 met 42 jaar. Los daarvan zijn er afwijkingen mogelijk als je heel lang gewerkt hebt of als je een speciaal statuut hebt (bijvoorbeeld rijdend personeel van de NMBS). Voor jouw persoonlijke situatie kan je kijken op www.mypension.be

3. Heb je een lager pensioen als je vroeger stopt?

Ja, je wettelijk pensioen is gebaseerd op een volledige loopbaan van 45 jaar. Een volledig pensioen bedraagt dus 45/45sten. Stop je op 43 jaar werken? Dan verlaagt je pensioenbedrag met 2/45sten. 

4. Hoe kan je een lager wettelijk pensioen opvangen?

Vroeger stoppen met werken kan, maar dan moet je wel op tijd beginnen te sparen voor later. Op die manier kan je een lager wettelijk pensioen opvangen. Hoe vroeger je begint met pensioensparen, hoe beter. Als je met pensioensparen begint op 20 jaar in plaats van op 40 jaar, kan je kapitaal op 65 jaar twee maal zo groot zijn. 

5. Hoe vraag je je vervroegd pensioen aan?

Voor een gewoon pensioen hoef je meestal geen aanvraag te doen. Voor een vervroegd pensioen wel. Dat kan één jaar voor je op pensioen wilt gaan via www.pensioenaanvraag.be of www.mypension.be.

Je DVV-consulent is er voor jou

Nog vragen over je pensioen of pensioensparen? Ga langs bij een DVV-consulent in jouw buurt. Zij of hij is er voor je!

Gepubliceerd op 15/12/2023

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent