Overweegt u om vroeger op pensioen te gaan? U bent niet alleen! De loopbaan van de gemiddelde Belg telt 33,4 jaar, 2,3 jaar minder dan het Europese gemiddelde (bron: Eurostat). Ontdek alles wat u wil weten over vervroegd pensioen in 5 vragen.
In België is de wettelijke pensioenleeftijd vandaag 65 jaar. Die leeftijd zal worden opgetrokken tot 66 in 2025 en 67 in 2030. Als u voor die leeftijd op pensioen gaat, gaat u op vervroegd pensioen.
Wat zijn alle mogelijke oplossingen voor pensioensparen ? Maak een onderscheid tussen pensioensparen, langetermijnsparen en een aanvullend pensioen.
Vandaag kan u met vervroegd pensioen op 60 jaar als u 44 jaar gewerkt hebt, op 61 of 62 jaar met 43 jaar en op 63 met 42 jaar. De pensioenhervorming voorziet niettemin dat iedereen die 42 jaar gewerkt heeft op vervroegd pensioen zal kunnen vanaf 60 jaar, maar de wet is nog niet gestemd. Los daarvan zijn er afwijkingen mogelijk als u heel lang gewerkt hebt of als u een speciaal statuut hebt (bijvoorbeeld rijdend personeel van de NMBS). Voor uw persoonlijke situatie kan u kijken op www.mypension.be.
Ja, uw wettelijk pensioen is gebaseerd op een volledige loopbaan van 45 jaar. Een volledig pensioen bedraagt dus 45/45sten. Stopt u op 43 jaar werken? Dan verlaagt uw pensioenbedrag met 2/45sten.
Vroeger stoppen met werken kan, maar dan moet u wel op tijd beginnen te sparen voor later. Op die manier kan u een lager wettelijk pensioen opvangen. Hoe vroeger u begint met pensioensparen, hoe beter. Als u met pensioensparen begint op 20 jaar in plaats van op 40 jaar, kan uw kapitaal op 65 jaar 2 maal zo groot zijn.
Voor een gewoon pensioen hoeft u meestal geen aanvraag te doen. Voor een vervroegd pensioen wel. Dat kan 1 jaar voor u op pensioen wil gaan via www.pensioenaanvraag.be of www.mypension.be.
Nog vragen over uw pensioen of pensioensparen? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt. Zij of hij is er voor u!
Gepubliceerd op 30/05/2022