• MyDVV

Pensioensparen

Vervroegd pensioen in 5 vragen

Alles wat u wil weten over vroeger op pensioen gaan

Overweegt u om vroeger op pensioen te gaan? U bent niet alleen! De loopbaan van de gemiddelde Belg telt 32,6 jaar, 7 jaar minder dan een gemiddelde Nederlander. Ontdek alles wat u wil weten over vervroegd pensioen in 5 vragen.

1. Hoe zit het met de wettelijke pensioenleeftijd?

In België is de wettelijke pensioenleeftijd vandaag 65 jaar. Die leeftijd zal worden opgetrokken tot 66 in 2025 en 67 in 2030. Als u voor die leeftijd op pensioen gaat, gaat u op vervroegd pensioen.

2. Vanaf wanneer kan u met vervroegd pensioen?

Sinds 2017 kan u maar met vervroegd pensioen als u 62,5 jaar bent en 41 jaar gewerkt hebt. Ook die leeftijd wordt de komende jaren opgetrokken. Er zijn wel afwijkingen mogelijk als u heel lang gewerkt hebt of als u een speciaal statuut hebt (bijvoorbeeld rijdend personeel van de NMBS). Voor uw persoonlijke situatie kan u kijken op www.mypension.be

3. Hebt u een lager pensioen als u vroeger stopt?

Ja, uw wettelijk pensioen is gebaseerd op een volledige loopbaan van 45 jaar. Een volledig pensioen bedraagt dus 45/45sten. Stopt u 5 jaar vroeger? Dan verlaagt uw pensioenbedrag met 5/45sten, dus met 11,1%. 

4. Hoe kan u een lager wettelijk pensioen opvangen?

Vroeger stoppen met werken kan, maar dan moet u wel op tijd beginnen te sparen voor later. Op die manier kan u een lager wettelijk pensioen opvangen. Hoe vroeger hoe u begint met pensioensparen, hoe beter. Als u met pensioensparen begint op 20 jaar in plaats van op 40 jaar, kan uw kapitaal op 65 jaar 2 maal zo groot zijn. 

5. Hoe vraagt u uw vervroegd pensioen aan?

Voor een gewoon pensioen hoeft u meestal geen aanvraag te doen. Voor een vervroegd pensioen wel. Dat kan 1 jaar voor u op pensioen wil gaan via www.pensioenaanvraag.be of www.mypension.be.

Uw DVV-consulent helpt u!

Nog vragen over uw pensioen of pensioensparen? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt. Zij of hij is er voor u!

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent