• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Pensioensparen

Hoeveel sparen voor pensioen?

Wat is de kloof tussen uw loon en uw wettelijk pensioen?

Volgens sommige studies zal uw wettelijk pensioen ongeveer 60% bedragen van uw laatste loon. Andere - meer pessimistische - studies houden rekening met factoren zoals de vergrijzing en spreken over maar 30 tot 40%. Een pensioen van maximaal de helft van uw loon lijkt dus een realistische inschatting.

Hogere levensverwachting

In principe zal u langer leven dan uw ouders. Dat beïnvloedt ook het budget dat u zal nodig hebben. Zo stijgen uw gezondheidsuitgaven gemiddeld met factor 3 als u meer dan 60 bent. U kan daarvoor best zelf een financiële reserve aanleggen, zodat u niet volledig afhankelijk van sociale zekerheid hoeft te zijn. 

Enkele cijfers ter verduidelijking

  • Het gemiddelde pensioenbedrag bedraagt 1.065 euro/maand in België. 
  • Een alleenstaande besteedt gemiddeld 2.330 euro/maand als zij of hij met pensioen is. Voor koppels is dat gemiddeld 1.865 euro per persoon. 
  • In een woonzorgcentrum betaalt u gemiddeld 1.690 euro/maand.

Hoeveel hebt u nodig om te leven?

Rekening houdend met alle kosten is het verstandig een snelle berekening te maken zodat u weet hoeveel geld u later denkt nodig  te hebben. De budgetsimulator  van DVV verzekeringen helpt u om uw lopende uitgaven op een rijtje te zetten en in te schatten hoeveel u voor later moet voorzien.

Uw DVV-consulent is er voor u

Uw DVV-consulent helpt u om uw pensioen te optimaliseren. Dat kan via het fiscaal interessante pensioensparen  of langetermijnsparen . Vind een DVV-consulent in uw buurt  en aarzel niet om hem of haar vragen te stellen over uw pensioen.

Gepubliceerd op 03/12/2018

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent