• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Een laadpaal bij je thuis voor een elektrische auto: 5 vragen

Een laadpaal thuis installeren

Elektrische mobiliteit wordt steeds populairder en de overheid moedigt het aan. Het rijbereik van een elektrische auto is gemiddeld echter ‘maar’ 300 km en dus moet hij regelmatig worden opgeladen. Heb je dan thuis een laadpaal nodig? Waar installeer je die best en hoe? Hoeveel kost het? Wij beantwoorden voor jou de 5 meest gestelde vragen over de installatie van een laadpaal bij particulieren. 

Welke laadpaal kiezen voor thuis?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je elektrische auto thuis op te laden: een gewoon stopcontact of een laadpaal aan de muur, de zogenaamde wallbox. Een stopcontact is meer dan voldoende voor een plug-in hybride auto, maar voor een elektrische auto is een laadpaal te verkiezen.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal?

  • Tot 5 keer sneller dan een gewoon stopcontact: je auto zal opgeladen zijn in ongeveer 6 uur.
  • Veiliger dan een gewoon stopcontact: de laadpaal heeft zijn eigen circuit, met een stroomonderbreker en differentieelschakelaar. Er is geen risico op oververhitting
  • Goedkoper in gebruik dan een publieke laadpaal: zeker als je een teller met dubbel tarief hebt en je oplaadt in de daluren (weet dat de elektriciteitsleveranciers geen contracten meer aanbieden die het verschil maken tussen dag en nacht), of als je zonnepanelen hebt.
  • Intelligente laadpaal: sommige laadpalen zijn intelligent, wat wil zeggen dat ze hun vermogen aanpassen in functie van het verbruik van andere apparaten en/of enkel opladen in de daluren. 

Waar en hoe een laadpaal installeren thuis?

Om een laadpaal te installeren heb je een privéterrein nodig waarop je je wagen kan parkeren, meestal een garage, privéparkeerplaats of oprit. Het is immers strikt verboden om een kabel over de stoep te laten lopen om een elektrische auto op te laden. Als je woont in een appartement in mede-eigendom, heb je de officiële goedkeuring nodig van de vereniging van mede-eigenaars. Bovendien moet je op de plaats waar je de laadpaal wil installeren toegang hebben tot de zekeringenkast.

Schakel zeker een professional in (meestal een elektricien of een gespecialiseerd bedrijf). Deze installateur zal eerst een analyse van je elektrische installatie maken. De installatie van de laadpaal zelf duurt gemiddeld een halve dag.

Goed om te weten: als je in Brussel of Wallonië woont, ben je verplicht aangifte te doen van je private laadpaal bij de beheerder van je elektriciteitsnetwerk. 

Hoeveel kost de installatie van een laadpaal thuis en zijn er subsidies?

Afhankelijk van het type laadpaal (eenfasig of driefasig, intelligent of niet, …), de werken die moeten gebeuren en de nodige arbeidsuren, kost het tussen 500 en 3.500 euro. Als je elektrische auto een bedrijfswagen is, neemt je werkgever die kosten misschien ten laste.  

In ons land bestaat er geen premie of subsidie voor de installatie van een laadpaal bij een particulier. In 2023 kan je wel een belastingvermindering van 30% krijgen op de investering (15% in 2024), met een maximum van 1.500 euro. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de laadpaal beantwoorden aan al deze voorwaarden:

  • Het is een intelligente laadpaal.
  • De laadpaal is geïnstalleerd bij je thuis of in de onmiddellijke omgeving.
  • De laadpaal gebruikt enkel groene elektriciteit.
  • De laadpaal is goedgekeurd door een erkende controle-instantie.

Hoe opladen zonder laadpaal bij je thuis?

Als je thuis geen laadpaal kan installeren, kan je je elektrische auto opladen aan een publieke laadpaal (toegankelijk 24 uur op 24 en 7/7) of een semi-publieke. Die laadpalen zijn in principe betalend en staan op de openbare weg, aan tankstations, op de parkings van supermarkten of bedrijven, enz. Meestal moet je betalen met een oplaadkaart of met een app, maar aan sommige laadpalen kan je ook je bankkaart gebruiken of betaal je via sms.

Verwittig je verzekeraar als je een laadpaal installeert

Normaal gezien heeft de installatie van een laadpaal thuis geen invloed op de premie van je woningverzekering. Informeer je in elk geval bij je verzekeraar. Als je dat niet doet, riskeer je dat de verzekering misschien niet alle schade dekt bij een (weinig waarschijnlijke) brand. En als je laadpaal schade zou veroorzaken aan derden, moet je er ook voor zorgen dat je in orde bent met je familiale verzekering.  

Contacteer je DVV-consulent

Gepubliceerd op 30/01/2023

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent