• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Elektrische auto kopen: dit moet je weten

5 vragen over een elektrische auto kopen

Steeds meer automobilisten kopen een elektrische auto. De prijzen dalen, de actieradius wordt groter en er zijn ondertussen al veel meer modellen op de markt. Aarzel je? We zetten de belangrijkste vragen voor je op een rij.  

1. Wat met het bereik van een elektrische auto?

Je kiest het best een elektrische auto die een bereik heeft van minstens 300 km. Vandaag is dat niet langer een probleem. Heel wat modellen op de markt hebben zelfs al een actieradius van 500 tot 800 km. Je kan ook zelf je rijgedrag aanpassen om je batterij te sparen.

2. Hoe zit het met de batterij van een elektrische auto?

Een nieuwe batterij van een elektrische wagen gaat vandaag gemiddeld zo’n 8 à 10 jaar mee, en zelfs 12 tot 15 jaar voor bepaalde modellen. De batterijen van elektrische wagens van voor 2015 hebben een aanzienlijk kortere levensduur. Koop je een tweedehands elektrische auto, dan is dat dus een aandachtspunt. Check zeker ook onze andere tips voor een goede tweedehands auto.

3. Wat met het laden van een elektrische auto?

Als je een elektrische auto koopt, dan wordt er een oplaadkabel bij geleverd. Je hebt dan verschillende mogelijkheden:

  • een gewoon stopcontact (een pak trager dan via een laadpaal)
  • een laadpaal die je thuis installeert of bij je bedrijf
  • een publieke of semi-publieke laadpaal in België. Begin 2023 waren er al meer dan 35.000 oplaadpunten in België, waarmee België het derde land is in de Europese Unie met het grootste aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s. 

De meeste nieuwe elektrische auto’s hebben ook een snellaadfunctie. Anders worden lange afstanden lastig. Met zo’n functie laad je je batterij na ongeveer 30 minuten  tot 80% vol. Weet dat snelladen niet mogelijk is met oudere modellen.

Ontdek meer over je elektrische auto opladen.

4. Hoeveel kost een elektrische auto?

Een elektrische auto is nog altijd een pak duurder dan een gelijkaardige wagen op benzine of diesel. De prijzen variëren van 20.000 tot ver boven de 100.000 euro. Zelfs als we kijken naar de volledige levensduur is een elektrische wagen nog niet veel voordeliger dan een traditionele. Volgens een studie van een aantal Europese consumentenorganisaties zou dat vanaf 2025 veranderen.  Dan zou elektrisch rijden altijd voordeliger zijn door de lagere gebruiks- en onderhoudskosten.

5. Kan je op vakantie met een elektrische auto?

Een elektrische auto kopen hoeft niet te betekenen dat je niet meer op reis kan met de auto. Het laadnetwerk in de Europese Unie breidt zich voortdurend uit. In mei 2022 waren er meer dan 330.000 oplaadpunten, waarvan ongeveer 10% voor snelladen. Het is wel belangrijk dat je op voorhand bekijkt hoe het zit onderweg en op je bestemming. Duitsland en Nederland nemen ongeveer de helft van de beschikbare laadpalen voor hun rekening. Noorwegen en Zweden doen het ook heel goed. In Zuid-Europa vind je dan weer de meeste laadstations in Italië, Spanje en Portugal. Controleer ook op voorhand welke pas of abonnement je nodig hebt om je wagen te kunnen opladen. Gelukkig kan je ondertussen gebruik maken van verschillende apps. Denk bijvoorbeeld aan ChargePoint of PlugShare. Nog een laatste tip: zoek een hotel met laadpalen.

Bescherm je investering zoals het hoort

Je hebt het al begrepen, een elektrische auto is duur maar zal naar verwachting langer meegaan. Reden te meer om je auto zo goed mogelijk te verzekeren. Vergelijk de verschillende waarborgen van de autoverzekering Mobility. En vergeet niet dat je bij DVV altijd geniet van de ongeëvenaarde service van een consulent. 

Update van 20/01/2023

Goed om te weten

De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent