• Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Fietsendrager voor op de auto: veiligheidsregels

Verschillende types fietsendragers

Wil u uw fietsen meenemen met de auto op vakantie, in het weekend of voor een uitstapje? Dan hebt u een fietsendrager nodig. Weet dat er verschillende types zijn:

  • Op het dak van de wagen met behulp van een dakdrager.
  • Op de koffer of de achterklep van de auto (zorg dat de fietsendrager is aangepast aan het merk en het model van uw auto).
  • Op de trekhaak: de veiligste oplossing, ook ideaal voor lange trajecten en intensief gebruik (kies bij voorkeur een kantelsysteem zodat u nog aan uw koffer kan).

Maximaal gewicht en afmeting

Zorg dat u nooit het maximale gewicht (en het aantal fietsen) overschrijdt dat voorzien is voor de fietsendrager. Als u kiest voor een fietsendrager op de trekhaak moet u ook zorgen dat het gewicht van de fietsen en de fietsendrager de capaciteit van de trekhaak niet overschrijdt. Goed om te weten: een fiets weegt tussen de 7 en 15 kg. Weet ook dat een fietsendrager een zekere omvang heeft. Vergeet ook niet dat uw wagen een stuk hoger wordt met een dakdrager (let op voor bruggen, parkeergarages en péages). Manoeuvreren wordt ook een stuk moeilijker met een fietsendrager (rechtsomkeer maken, parkeren...).

Goed vastgemaakt

Ongeacht het model dat u kiest, moet u de fietsendrager goed vastmaken op de wagen en de fietsen op de fietsendrager. Als u gekozen hebt voor een model op de achterklep, controleert u beter bij elke stop de riemen. Zo vermijdt u dat ze loskomen door de wind. Gebruik ook geen touwen of spanners. Zo voorkomt u dat u uw fiets onderweg verliest, met mogelijke ernstige gevolgen
Bevestig in elk geval altijd uw fietsen op de fietsendrager met een antidiefstalsysteem.

Nummerplaat en lichten/reflectoren zichtbaar

Uw nummerplaat, lichten en reflectoren moeten altijd zichtbaar zijn, welke fietsendrager u ook gekozen hebt. Als dat niet het geval is, moet u een systeem hebben met een extra nummerplaathouder met nummerplaat en verlichting

Pas uw rijstijl aan

Vervoert u fietsen? Pas dan altijd uw snelheid, maneuvers en veiligheidsafstanden aan. Omdat uw wagen zwaarder is, hebt u een minder goede wegligging en zijn de remafstanden aanzienlijk groter. Bovendien verandert een fietsendrager op het dak de aerodynamica van uw auto zodat het brandstofverbruik zal stijgen… 

Vragen? We zijn er voor u

Wil u goed verzekerd zijn als er iets gebeurt? Hebt u tips nodig om veilig te rijden? Ga langs bij een DVV-consulent in uw buurt, zij of hij helpt u graag.

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent