• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Fietsendrager voor op de auto: veiligheidsregels

Verschillende types fietsendragers

Wil je je fietsen meenemen met de auto op vakantie, in het weekend of voor een uitstapje? Dan heb je een fietsendrager nodig. Weet dat er verschillende types zijn:

  • Op het dak van de wagen met behulp van een dakdrager.
  • Op de koffer of de achterklep van de auto (zorg dat de fietsendrager is aangepast aan het merk en het model van je auto).
  • Op de trekhaak: de veiligste oplossing, ook ideaal voor lange trajecten en intensief gebruik (kies bij voorkeur een kantelsysteem zodat je nog aan je koffer kan).

Maximaal gewicht en afmeting

Zorg dat je nooit het maximale gewicht (en het aantal fietsen) overschrijdt dat voorzien is voor de fietsendrager. Als je kiest voor een fietsendrager op de trekhaak moet je ook zorgen dat het gewicht van de fietsen en de fietsendrager de capaciteit van de trekhaak niet overschrijdt. Goed om te weten: een fiets weegt tussen de 7 en 15 kg. Weet ook dat een fietsendrager een zekere omvang heeft. Vergeet ook niet dat je wagen een stuk hoger wordt met een dakdrager (let op voor bruggen, parkeergarages en péages). Manoeuvreren wordt ook een stuk moeilijker met een fietsendrager (rechtsomkeer maken, parkeren...).

Goed vastgemaakt

Ongeacht het model dat je kiest, moet je de fietsendrager goed vastmaken op de wagen en de fietsen op de fietsendrager. Als je gekozen hebt voor een model op de achterklep, controleer je beter bij elke stop de riemen. Zo vermijd je dat ze loskomen door de wind. Gebruik ook geen touwen of spanners. Zo voorkom je dat je je fiets onderweg verliest, met mogelijke ernstige gevolgen
Bevestig in elk geval altijd je fietsen op de fietsendrager met een antidiefstalsysteem.

Nummerplaat en lichten/reflectoren zichtbaar

Je nummerplaat, lichten en reflectoren moeten altijd zichtbaar zijn, welke fietsendrager je ook gekozen hebt. Als dat niet het geval is, moet je een systeem hebben met een extra nummerplaathouder met nummerplaat en verlichting

Pas je rijstijl aan

Vervoer je fietsen? Pas dan altijd je snelheid, maneuvers en veiligheidsafstanden aan. Omdat je wagen zwaarder is, heb je een minder goede wegligging en zijn de remafstanden aanzienlijk groter. Bovendien verandert een fietsendrager op het dak de aerodynamica van je auto zodat het brandstofverbruik zal stijgen… 

Vragen? We zijn er voor je

Wil je goed verzekerd zijn als er iets gebeurt? Heb je tips nodig om veilig te rijden? Ga langs bij een DVV-consulent in je buurt, zij of hij helpt je graag.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent