• MyDVV

Fiets en motor

Veilig fietsen in het verkeer

Hou het altijd veilig als fietser

Gaat u regelmatig de baan op met uw fiets? Als zwakke weggebruiker bent u beter extra voorzichtig. Neem onze tips door en hou het altijd veilig onderweg.

Zorg dat uw fiets in orde is

Uw fiets moet minstens uitgerust zijn met:

 • bel en 2 goede remmen
 • wit of geel fietslicht vooraan en een rood licht achteraan (zichtbaar op 100 m): deze verlichting is alleen ‘s nachts verplicht of bij slechte zichtbaarheid (< 200m), maar omdat een mistbank overdag niet altijd te voorzien is, hebt u ze beter bij de hand. De lampjes mogen knipperen of vast zijn, op de fiets bevestigd zijn, uw kledij of uw rugzak.
 • reflectoren: wit vooraan, rood achteraan, geel of oranje op de pedalen, en geel of oranje in de wielen of banden met reflecterende zijkant. Goed om te weten: voor een racefiets, mountainbike of een kinderfiets zijn reflectoren alleen ’s nachts verplicht of bij een slechte zichtbaarheid (minder dan 200 m).

Let op uw eigen uitrusting

 • Zorg dat u goed zichtbaar bent. Draag een fluohesje en reflecterende armbanden. Extra lichtjes of reflectoren zijn ook verstandig…
 • Denk eraan om een fietshelm te dragen. Zo’n helm kan uw leven redden of ernstige hoofdletsels vermijden bij een val of ongeluk. Zeker voor kinderen is een goede fietshelm onmisbaar. 

Neem een proactieve houding aan

 • Steek uw arm uit en toon altijd wat u van plan bent als u wil afslaan. U riskeert een boete van 55 euro als u uw arm niet uitsteekt.
 • Zorg dat u aan een verkeerslicht goed zichtbaar bent als het rood is. U kan bijvoorbeeld voor de auto’s staan zodat die u zeker opmerken als ze afslaan.
 • Geef altijd voorrang aan voetgangers op een zebrapad, ook als fietser. Als u afstapt, wordt u beschouwd als een voetganger en hebt u wel voorrang.
 • Let op verboden richtingen, want die gelden ook voor fietsers. Als er een wit bord geplaatst is onder het bord verboden richting, mag u wel tegen de rijrichting in rijden.
 • Rijd op het fietspad als dat berijdbaar is. Let op: de fietspaden met de borden D7 (een rond bord met blauwe achtergrond en een fiets op) of D9 (een rond bord met een blauwe achtergrond en een fiets aan de ene kant en voetgangers aan de andere kant) mogen meestal enkel gebruikt worden in de richting waarin de signalisatie zichtbaar is. 
 • Wees extra voorzichtig met een elektrische fiets: schat afstanden goed in en let op voor andere fietsers. Als het heel druk is, kan u de ondersteuning beter lager of volledig uitzetten.

Zorg voor een goede verzekering

 • Stel u voor dat u valt met uw fiets en daarbij een auto beschadigt… In de meeste gevallen zal een familiale verzekering voldoende zijn om uw aansprakelijkheid te dekken. Die verzekering zal dan in uw plaats de schade betalen die u veroorzaakt aan anderen. 
 • Wil u verzekerd zijn als u bij een ongeval lichamelijke letsels oploopt? Dan is een Verzekering Lichamelijke Ongevallen in het Verkeer of een hospitalisatieverzekering  een goed idee.
 • Hebt u een elektrische fiets? Voor sommige modellen hebt u een speciale verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Elektrische Fiets nodig. Dat is het geval voor elektrische fietsen die meer dan 25 km/u rijden of een vermogen hebben van meer dan 250 watt en die autonoom kunnen rijden, maar ook voor e-bikes zonder trapondersteuning.

Overweeg fietsbijstand

Wat als u een lekke band hebt? Of als uw fiets beschadigd of gestolen is (terwijl u hem wel goed had vastgemaakt)? Dat kan jammer genoeg gebeuren. Als u intekent op fietsbijstand, helpen we u dag en nacht in geval van panne, diefstal of een ongeval. Eender waar u zich bevindt: we komen tussen zodra u 1 km van uw verblijfsplaats in België of Luxemburg bent, en zelfs tot 50 km over de grens.

Neem eventueel een omniumverzekering

Met de omniumfietsverzekering van DVV verzekeringen bent u in de hele wereld verzekerd tegen diefstal en materiële schade. U kan zo’n verzekering afsluiten als uw fiets maximaal 1 jaar oud is. Zeker als u een dure fiets gekocht hebt, kan dat interessant zijn.

Wil u meer weten over verzekeringen voor uw fiets?

Ga gerust eens langs bij een DVV-consulent.

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Ga naar een DVV-consulent in een van onze 316 kantoren.

Kies een consulent