• MyDVV

Fiets en motor

Zorg voor een goede uitrusting om veilig te fietsen

Hou het altijd veilig als fietser

Gaat u regelmatig de baan op met uw fiets? Als zwakke weggebruiker bent u beter extra voorzichtig. Neem onze tips door en hou het altijd veilig onderweg.

Zorg dat uw fiets in orde is

Uw fiets moet minstens uitgerust zijn met:

 • bel en 2 goede remmen
 • wit of geel fietslicht vooraan en een rood licht achteraan (zichtbaar op 100 m): deze verlichting is alleen ‘s nachts verplicht of bij slechte zichtbaarheid (< 200m), maar omdat een mistbank overdag niet altijd te voorzien is, hebt u ze beter bij de hand. De lampjes mogen knipperen of vast zijn, op de fiets bevestigd zijn, uw kledij of uw rugzak.
 • reflectoren: wit vooraan, rood achteraan, geel of oranje op de pedalen, en geel of oranje in de wielen of banden met reflecterende zijkant. Goed om te weten: voor een racefiets, mountainbike of een kinderfiets zijn reflectoren alleen ’s nachts verplicht of bij een slechte zichtbaarheid (minder dan 200 m).

Let op uw eigen uitrusting

 • Zorg dat u goed zichtbaar bent. Draag een fluohesje en reflecterende armbanden. Extra lichtjes of reflectoren zijn ook verstandig…
 • Denk eraan om een fietshelm te dragen. Zo’n helm kan uw leven redden of ernstige hoofdletsels vermijden bij een val of ongeluk. Zeker voor kinderen is een goede fietshelm onmisbaar. 

Neem een proactieve houding aan

 • Steek uw arm uit en toon altijd wat u van plan bent als u wil afslaan. U riskeert een boete van 55 euro als u uw arm niet uitsteekt.
 • Zorg dat u aan een verkeerslicht goed zichtbaar bent als het rood is. U kan bijvoorbeeld voor de auto’s staan zodat die u zeker opmerken als ze afslaan.
 • Geef altijd voorrang aan voetgangers op een zebrapad, ook als fietser. Als u afstapt, wordt u beschouwd als een voetganger en hebt u wel voorrang.
 • Let op verboden richtingen, want die gelden ook voor fietsers. Als er een wit bord geplaatst is onder het bord verboden richting, mag u wel tegen de rijrichting in rijden.
 • Rijd op het fietspad als dat berijdbaar is. Let op: de fietspaden met de borden D7 (een rond bord met blauwe achtergrond en een fiets op) of D9 (een rond bord met een blauwe achtergrond en een fiets aan de ene kant en voetgangers aan de andere kant) mogen meestal enkel gebruikt worden in de richting waarin de signalisatie zichtbaar is. 
 • Wees extra voorzichtig met een elektrische fiets: schat afstanden goed in en let op voor andere fietsers. Als het heel druk is, kan u de ondersteuning beter lager of volledig uitzetten.

Zorg voor een goede verzekering

Uw fiets verdient ook een verzekering

Met de Fietsverzekering van DVV bent u wereldwijd beschermd tegen diefstal en materiële schade. Een interessante verzekering, zeker als u net een gloednieuwe fiets gekocht hebt.

Lekke band? Uw fiets beschadigd of gestolen (hoewel u hem veilig op slot gedaan had)? Dat kan helaas gebeuren. Als u intekent op de Fietsverzekering  geniet u ook dag en nacht van fietsbijstand in geval van pech, diefstal of een ongeval met uw fiets. Eender waar u zich bevindt: we helpen u in heel Europa, zodra u zich op 1 km van uw verblijfplaats bevindt.

Wil u meer weten over de Fietsverzekering ?

Ga gerust eens langs bij een DVV-consulent.

Goed om te weten

 • De bijstand wordt georganiseerd door onze partner Europ Assistance.
 • De Fietsverzekering wordt afgesloten voor 1 jaar en stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van 1 jaar. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. De bijzondere en algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures.
 • Ga voor meer informatie naar een DVV-consulent of bekijk de volgende documenten:

Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.

Gepubliceerd op 07/04/2021

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent