• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Hoe besparen op je verplaatsingskosten?

3 manieren om de uitgaven voor transport te verlagen

In 2020 (het jaar van de pandemie), vertegenwoordigde vervoer 9.7% van de huishouduitgaven, wat neerkomt op 2152 euro voor een alleenstaande of 5047 voor een koppel met kind(eren). In 2018 was dat meer dan 11% (4065 euro per jaar). Met de stijging van de benzineprijs in 2022, is dit budget ongetwijfeld nog aanzienlijker geworden. We geven je enkele pistes om je verplaatsingskosten te verminderen.

De auto is de heilige koe

De auto is alomtegenwoordig. In 2020 bezaten de Belgische gezinnen gemiddeld 1,07 auto. Omwille van de aankoopkosten, de belastingen, de verzekeringen, het onderhoud en de brandstof weegt dit transportmiddel zwaar op het budget. Maandelijks kunnen de kosten makkelijk oplopen tot 400 euro. Wat zijn de alternatieven?

1. Carpoolen

Carpoolen is de toekomst. Steeds meer bedrijven, hogescholen en universiteiten moedigen het aan. Het principe is eenvoudig: je neemt collega’s mee in je eigen auto of rijdt met hen mee. De chauffeur kan op die manier de kosten delen. Carpooling kent ook succes voor privéverplaatsingen. Denk maar aan initiatieven zoals BlaBlaCar et Carpool

2. Tweewielers

De motor, bromfiets, scooter en (elektrische) fiets zijn andere alternatieven. Vooral de fiets is een goedkoop en gezond transportmiddel. Je kan bijvoorbeeld overwegen om een deel van je woon-werkverkeer met de fiets te doen. Het is misschien mogelijk om buiten de stad te parkeren en dan verder het laatste stuk naar je werk te fietsen of misschien kan je een plooifiets meenemen op de trein. Veel werkgevers moedigen het gebruik van de fiets aan met een fietsvergoeding. Bovendien wordt fietsen nog aantrekkelijker nu er in heel wat steden werk is gemaakt van de fietspaden!

3. Openbaar vervoer

Woont (en werk) je in een regio die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer? Verander je gewoontes dan en maak er gebruik van. Het is praktisch, financieel interessant en je hebt minder stress. Je moet niet langer zoeken naar een parkeerplaats of aanschuiven in de file! Bovendien is je werkgever verplicht om (een deel van) je treinabonnement te vergoeden. Hij moet ook tussenkomen in je bus-, metro- en tramabonnement als je meer dan 5 km moet afleggen naar je werk. 

DVV helpt je

Heb je ondanks alles een auto nodig voor je verplaatsingen? Ecologisch rijden kan dan helpen om minder te verbruiken. Nog een tip: kies een auto met een lage CO2-uitstoot. Je bespaart op de aankoopprijs, de belasting op inverkeerstelling en de verzekering. Wil je er meer over weten? Ga dan langs bij een DVV-consulent. Zij of hij geeft je graag meer uitleg.

Gepubliceerd op 09/08/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent