De fietsvergoeding is het bedrag dat je van je werkgever krijgt voor de woon-werkverplaatsingen die je regelmatig doet met de fiets. Je werkgever is verplicht je deze fietsvergoeding te betalen vanaf 1 mei 2023.
Je ontvangt 0,35 euro per afgelegde kilometer (cijfer 2024). Deze vergoeding is beperkt tot 20 km per enkele reis, dus maximaal 40 km heen en terug per dag. Let op: als je onder de cao 164 valt, kan de fietsvergoeding lager zijn dan 0,35 euro/km.
Zolang je niet meer dan 0,35 euro krijgt per afgelegde km hoef je geen belastingen te betalen op je fietsvergoeding. Krijg je meer, dan wordt dat restbedrag (d.w.z. boven 0,35 euro/km) bij je beroepsinkomsten geteld.
Ja, er bestaan twee systemen:
Goed om te weten: het systeem van de werkelijke beroepskosten is alleen interessant als je heel veel woon-werkkilometers doet.
Alle fietsen komen in aanmerking, zelfs elektrische fietsen. Ook als je een fiets gebruikt van je werkgever, heb je recht op die vergoeding.
Ja, als je bijvoorbeeld met de fiets tot aan het station rijdt en daarna de trein neemt, dan kan je een fietsvergoeding en een tussenkomst voor het openbaar vervoer krijgen.
Ook als je met de auto naar een randparking rijdt en vanaf daar een plooifiets neemt, kan je de fietsvergoeding combineren met een autovergoeding. Je krijgt natuurlijk voor elke kilometer maar één keer een fiscaal vrijgestelde vergoeding.
Een (elektrische) fiets kan duur zijn. Daarom is een Fietsverzekering onmisbaar. Je krijgt dan niet alleen een vergoeding als je fiets gestolen (als je hem vastgemaakt had) of beschadigd is, maar je kan ook op fietsbijstand rekenen. Lees meer over de voordelen en beperkingen van een Fietsverzekering.
Goed om te weten
Deze Fietsverzekering is een verzekeringsproduct van DVV, merk- en handelsnaam van Belins NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037 - Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE59 0689 0667 8326 - BIC GKCCBEBB.
Geactualiseerd op 18/04/2023