• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

Ken je deze verkeersborden al?

Fris je verkeerskennis op!

Verkeersborden informeren alle verkeersdeelnemers over hoe ze zich moeten gedragen om ongevallen te vermijden. In Vlaanderen staan er meer dan 1,6 miljoen verkeersborden en verkeerslichten. Om boetes te vermijden en je veiligheid te verhogen overlopen we enkele belangrijke nieuwe borden. 

Opgepast: mist!

Dit verkeersbord waarschuwt weggebruikers als er verderop mist is op de weg. Omdat die weersituatie slechts tijdelijk is en niet te voorspellen, wordt dit signaal vooral op mobiele verkeersborden gebruikt.

Fietsers mogen door het rode licht rijden

Om het gebruik van de fiets te stimuleren, mogen fietsers aan een kruispunt door het rode en oranje licht rijden als dit verkeersbord er staat. Ze mogen wel enkel de aangegeven richting volgen.  Daarbij moeten ze voorrang geven aan de andere weggebruikers (bijv. voetgangers die de weg oversteken waar de fietser langs moet). Dit verkeersbord bestaat sinds 2013, maar sinds 1 oktober 2022 geldt het ook voor speed pedelecs. Opgelet: bromfietsers van klasse A en B moeten wel stoppen aan het rode licht! 

Lage emissiezone

In België zijn er drie steden die een lage emissiezone hebben ingesteld: Antwerpen, Brussel en Gent. Om je te verwittigen dat je zo’n zone binnen- of buitenrijdt zijn deze borden geïnstalleerd. Hoewel ze niet heel nieuw zijn, blijven ze wel actueel omdat de emissienormen van de toegelaten voertuigen steeds strenger worden. 

Wisselend parkeren

Met het verkeersbord ‘wisselend parkeren’ kunnen bepaalde parkeerplaatsen afwisselend worden toegekend aan een bepaalde categorie van voertuigen. In het voorbeeld hieronder mogen fietsers de parkeerplaats gebruiken van 7u30 tot 18u en automobilisten van 18u tot 7u30.  

Verkeersbord fietsstraat!

Deze verkeersborden geven het begin en einde aan van een fietsstraat. Een fietszone of fietsstraat is een zone waar fietsers op de eerste plaats komen en specifieke regels gelden. Zo mag je de fietsers niet voorbijsteken met een motorvoertuig (dus ook niet met een motor of bromfiets!) en geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. 

Veilig in het verkeer? Denk aan de verzekeringen van DVV!

Veiligheid in het verkeer is belangrijk, maar als je toch een ongeval hebt, wil je de beste financiële bescherming! Jouw DVV-consulent bekijkt samen met jou of je goed verzekerd bent als je je in het verkeer begeeft, of je nu te voet gaat of met de fiets, speed pedelec, bromfiets, moto, auto, bestelwagen of camper rijdt! 

Gepubliceerd op 27/06/2023

 
  • De verzekering Verkeer wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

De verzekering Verkeer is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE98 7995 5012 5293, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent