• Blog
  • Contact
  • Wie zijn wij?
  • Klachten
  • Jobs
  • MyDVV

Auto

LEZ-zones in België: hoe zit het?

Alles wat je moet weten over de Belgische LEZ-zones

In België zijn er vandaag lage-emissiezones of LEZ-zones in Antwerpen, Brussel en Gent. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, mogen de meest vervuilende auto’s niet binnen in die steden. De controle gebeurt automatisch door slimme camera’s die de nummerplaat lezen. 
 

LEZ-zone: de euronorm telt

Zowel in Antwerpen, Brussel als Gent bepaalt de euronorm van je auto of je de stad in mag. je vindt dat cijfer op je inschrijvingsbewijs (roze of grijze kaart) bij de rubriek ‘Milieuklasse’ (V.9). Als de euronorm niet is ingevuld, telt de datum van eerste inschrijving.
 
 

LEZ-zone Antwerpen

Antwerpen heeft sinds 2017 een lage-emissiezone. Dit zijn de normen die vandaag gelden in de binnenstad en op Linkeroever:

  • Benzinewagens, LPG- en CNG-wagens met euronorm 1 of lager én dieselwagens met euronorm 3 of lager mogen Antwerpen niet meer binnen. Je kan voor dit type wagens wel acht keer per jaar een LEZ-dagpas kopen die 35 euro kost.
  • Dieselwagens met euronorm 4 (ook met roetfilter) kunnen de stad enkel in tegen betaling. Die toelating kan je kopen voor één week, één maand, vier maanden of één jaar.

Controleer altijd vooraf of je auto binnen mag. Voldoet je wagen niet? Bij de eerste overtreding betaal je 150 euro, bij de tweede 250 euro en bij de derde 350 euro. Op www.slimnaarantwerpen.be vind je alle details over de LEZ-zone in Antwerpen.

LEZ-zone Gent

De LEZ-zone in Gent is begin 2020 ingevoerd. De regels zijn alleen van toepassing op het gebied binnen de stadsring:

  • Benzinewagens, LPG- of CNG-wagens met euronorm 1 of lager én dieselwagens met euronorm 3 of lager kunnen maximaal acht keer per jaar Gent binnen met een LEZ-dagpas (35 euro).
  • Dieselwagens met euronorm 4 mogen de stad enkel in met een tijdelijke toelating (één week, één maand, vier maanden of één jaar).

Op www.lez2020.gent kan je je nummerplaat ingeven om te controleren of je voertuig toegelaten is. Als je de regels niet volgt, krijg je een boete van 150 euro.

LEZ-zone Brussel

In de negentien gemeenten van Brussel is er een lage-emissiezone sinds begin 2018. De normen evolueren, de volgende verstrenging is voorzien in 2025. Vandaag gelden de volgende regels:

  • Benzinewagens, LPG- of CNG-wagens met euronorm 1 of lager én dieselwagens met euronorm 4 of lager kunnen enkel binnen als ze een dagpas (35 euro) kopen. Dat kan maximaal acht keer per jaar.

Ga naar www.lez.brussels om op basis van je nummerplaat te controleren of je Brussel binnen mag. Je krijgt een boete van 350 euro als je de toegangscriteria niet naleeft.

LEZ-zones in Wallonië

In Wallonië worden er vanaf 2023 LEZ-zones verwacht, in eerste instantie in Charleroi, Luik en Namen. 

DVV helpt je

Heb je nog vragen over de LEZ-zones in België? Ga langs bij je DVV-consulent. Zij of hij helpt je graag.

Gepubliceerd op 30/05/2022

Dit wil je ook weten

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent