Ritsen is niet nieuw. Het is verplicht sinds 2014 en stimuleert bestuurders om de volledige rijweg te gebruiken zodat het verkeer vlotter doorstroomt bij een wegversmalling. Maar hoe werkt ritsen en wie is verantwoordelijk bij een ongeval? Ontdek het allemaal in dit artikel.
Bij sterk vertraagd verkeer en als er een rijstrook afgesloten of onderbroken wordt, dan bent u verplicht om te ritsen. Bestuurders die op de gewone strook rijden, moeten om de beurt een auto laten invoegen die op de rijstrook rijdt die bijna stopt. Die laatste moet zo ver mogelijk doorrijden en invoegen net voor de versmalling. Goed om te weten: het ritssysteem geldt niet op opritten van autosnelwegen.
Om niet aansprakelijk te zijn bij een ongeval als u invoegt tijdens het ritsen, moet u aantonen dat u geen maneuver uitvoerde. U moet daarvoor deze 4 elementen bewijzen:
Het is niet eenvoudig om aan te tonen dat u voldeed aan alle voorwaarden. We raden u aan om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen, bijvoorbeeld:
Ging het ritsen niet goed en hebt u een ongeval? Volg deze 5 stappen en contacteer snel uw DVV-consulent. Zij of helpt u graag en zorgt dat u snel en correct vergoed wordt.
Gepubliceerd op 02/02/2021
Een ongeluk is snel gebeurd in de sneeuw. Vul een aanrijdingsformulier in als er een derde bij betrokken is en doe aangifte bij uw verzekeraar. Ontdek alle details.
Als u een ongeval hebt, is het niet makkelijk om het hoofd koel te houden. Met deze 5 stappen bent u zeker dat u niets vergeet.
Elke dag raken 10 kinderen gewond bij een verkeersongeval. Ontdek hoe u het goede voorbeeld geeft en hoe u uw kind sensibiliseert rond verkeersveiligheid.