De verstrengde regels voor het rijexamen gelden in Vlaanderen sinds 2017. Uit onderzoek bleek dat voor zowel het theoretisch examen als het praktijkexamen de slaagpercentages door de regels gedaald zijn. Op 1 maart 2024 zullen er twee zaken veranderen:
Volgens GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie voor autokeuring & rijbewijsexaminering in Vlaanderen, waren dit in 2021 de slaagpercentages voor het theoretisch rijbewijs categorie B:
Die cijfers zijn een pak lager dan de 74% van de jongeren die volgens een onderzoek van de VAB meteen slaagden volgens de oude regels van het rij-examen.
GOCA Vlaanderen detailleert in zijn jaarrapport 2021 de volgende officiële slaagpercentages voor het praktisch rijexamen in 2021:
Goed om te weten:
Rijd je regelmatig met de auto van je ouders ? Dan ben je ook gedekt door hun autoverzekering als occasionele bestuurder. Breng wel altijd je verzekeraar op de hoogte. Kies je binnenkort voor een eigen auto? Ontdek dan de autoverzekering Mobility en de waarborgen die het beste passen bij jouw situatie.
De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:
Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!
Sinds 2017 zijn zowel het rijexamen als de rijopleiding in Vlaanderen drastisch veranderd. Wat betekent dat voor jou? Ontdek alle veranderingen.
Vanaf zeventien jaar kan je kind zijn theoretisch examen halen. Daarna kan het met jou of met de rijschool leren rijden. Ontdek de vier stappen naar een rijbewijs.
Mag je kind op de stoep fietsen? Wat moet je zeker in de auto liggen hebben? Lees meer over wat mag en niet mag in het verkeer.