• Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Slaagkansen voor het vernieuwde rijbewijs

Hoe zit het met de slaagpercentages bij het rijexamen?

Sinds juni 2017 gelden er in Vlaanderen nieuwe regels voor het rijexamen. Uit onderzoek bleek dat voor zowel het theoretisch examen als het praktijkexamen  de slaagpercentages daardoor gedaald waren.
 

Slaagkansen theoretisch rijexamen

Vroeger slaagden volgens een onderzoek van de VAB 74% van de jongeren meteen, een jaar na de nieuwe regels nog maar 45%. Het grote verschil is dat voor zware overtredingen nu meer punten worden afgetrokken. Uit het onderzoek bleek ook dat de slaagkansen stijgen als u lessen op school kan volgen. Sinds 2019 is dat in de vorm van Rijbewijzer in de Klas
 

Slaagkansen praktijkexamen: 5 vaststellingen

 1. De slaagpercentages voor het praktisch examen zijn sinds de strengere regels iets gedaald. 
 2. Er blijven grote verschillen tussen de examencentra. In West-Vlaanderen en Limburg zouden die lager zijn. Brugge heeft met 43% het laatste slaagpercentage. In andere centra stijgen die tot 60%.
 3. Er bestaan geen officiële cijfers over de slaagkansen met begeleider of rijschool. Soms wordt gesteld dat rijlessen meer kans bieden op slagen. Een rijschoolinstructeur kent natuurlijk wel de trajecten van het examen en weet beter waarop gelet wordt. Eventueel kan u beide formules combineren. In de rijschool krijgt u dan een basispakket van 6 uur om te beginnen met de stuur-, rij- en remtechnieken. Daarna neemt uw begeleider over. 
 4. Veel rijden verhoogt de slaagkansen op het praktijkexamen. Volgens het GOCA (de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs) hebt u het meest kans om te slagen op het praktisch rijexamen als u meer dan 1.000 km aflegt. 
 5. Oefenen in uiteenlopende verkeerssituaties is belangrijk. Dus zowel in als buiten de stad, tijdens als buiten de spitsuren, overdag en ’s avonds en in alle weersomstandigheden. Zo wordt u geconfronteerd met verschillende gevaarlijke situaties en stijgen uw kansen. 

DVV is er voor jonge chauffeurs!

 • Rijdt u met de auto van uw ouders? Dan bent u ook gedekt door hun autoverzekering. Zelfs zonder dat ze extra moeten betalen. Breng wel altijd uw verzekeraar op de hoogte. 
 • Jonger dan 26 en op zoek naar een eigen autoverzekering? Als uw ouders al klant zijn bij DVV, dan kan u genieten van mooie voorwaarden dankzij de Jongerenbonus. Ga langs bij uw DVV-consulent voor meer informatie.

Gepubliceerd op 08/03/2019

Dit wil u ook weten

DVV-nieuwsbrief

Uw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in uw buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op u in meer dan 350 kantoren.

Kies een consulent