• Blog
 • Contact
 • Wie zijn wij?
 • Klachten
 • Jobs
 • MyDVV

Auto

Wat zijn de regels voor het rijbewijs B?

Reglementering voor het rijbewijs B in Vlaanderen

Wie zijn rijbewijs heeft behaald voor 2018 zou raar staan kijken vandaag, want de regels voor het theoretisch en praktijkexamen zijn sindsdien veranderd. In dit artikel vind je een overzicht van de regels om een rijbewijs B te behalen in Vlaanderen.  

Theoretisch examen

Je moet minstens 17 jaar zijn op de dag van het examen. Je krijgt 50 meerkeuzevragen en moet minstens 41 op 50 halen om geslaagd te zijn. Je verliest 1 punt bij een fout antwoord of onbeantwoorde vraag. Je verliest 5 punten per fout beantwoorde vraag over overtredingen van derde of vierde graad, of over de toegelaten maximumsnelheid.   

Rijopleiding

Als je bent geslaagd voor je theorie-examen, moet je minstens 3 maanden oefenen voor je het praktijkexamen kan afleggen. Je krijgt een voorlopig rijbewijs en kan kiezen of je met of zonder begeleider wil oefenen. Om zonder begeleider te mogen rijden, moet je minstens 20 uur rijles volgen bij een erkende rijschool. 

Praktijkexamen

Na je oefenperiode van minstens 3 maanden, kan je het praktijkexamen afleggen, als je minstens 18 jaar bent. Je kan het examen afleggen met je eigen wagen en begeleider of met een wagen en rijinstructuur van een erkende rijschool.

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen:

 • Gevaarherkenningstest
  Deze test doe je op de computer en bestaat uit 5 korte filmpjes van een verkeerssituatie. Na elk filmpje krijg je een vraag met 4 mogelijke antwoorden. Het doel ervan is te kijken of  je de potentiële gevaren op de weg correct inschat. Slaag je niet voor deze test? Dan mag je de proef op de openbare weg niet doen. 
 • Proef op de openbare weg
  Tijdens deze proef moet je bewijzen dat je de wagen goed beheerst en dat je het verkeersreglement correct toepast. Je moet 2  maneuvers uitvoeren en een stuk zelfstandig rijden op de weg. 

Terugkommoment

Het terugkommoment betekent dat je zes à negen maanden nadat je je rijbewijs hebt behaald opnieuw naar de rijschool moet voor een verplichte opleiding van 4 uur. Er is echter geen examen of test.

Hoeveel kost een rijbewijs B?

Voor het theorie-examen betaal je 18 euro. Een voorlopig rijbewijs kost circa 25 euro (de prijs kan verschillen per gemeente). Het praktijkexamen kost je 47 euro. Ben je meteen geslaagd? Dan kan je jouw definitief rijbewijs gaan halen voor circa 25 euro. Het verplichte terugkommoment kost je 120 euro. In totaal betaal je dus minstens 235 euro.

Als je ook theorie- of praktijklessen wil volgen bij de rijschool moet je die kost erbij tellen.

Verzekering

Als je met de auto van je ouders leert rijden, ben je nog altijd gedekt door hun autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Om volledig in orde te zijn, moeten je ouders hun verzekeraar op de hoogte brengen dat je ook met hun auto zal rijden.

Leren je ouders je autorijden?

Ontdek dan meer info over de 4 stappen op weg naar een rijbewijs

De autoverzekering voor jongeren bij DVV

De autoverzekering Mobility biedt jonge autobestuurders onder de 36 jaar verschillende voordelen, onder bepaalde voorwaarden.

Ontdek alle voordelen en voorwaarden

Geactualiseerd op 11/04/2023

Goed om te weten

Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid
 • Vervangwagen gedurende de herstelling na een ongeval in België (en tot 30 km over de grens) als u een garage kiest die erkend is door DVV.
 • De EcoMobility-korting (CO2-voordeel) kan alleen toegekend worden aan nieuwe Mobility-polissen of bij wijziging van het voertuig in een bestaande Mobility-polis. De benzine- en hybride benzinevoertuigen die minder dan 130g/km CO2 uitstoten, de diesel- en hybride dieselvoertuigen die minder dan 115 g/km CO2 uitstoten (NEDC-norm die u vindt op het gelijkvormigheidsattest of uw bestelbon) en de elektrische voertuigen komen in aanmerking voor deze korting.
 • De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht. Ze wordt afgesloten voor 1 jaar en jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht. Ga langs bij een DVV-consulent of bekijk hier:

Gewoon goeie service

Bij DVV is verzekeren in de eerste plaats een service. Dagelijks maken meer dan 1.000 DVV-consulenten tijd voor je vrij. Wanneer je dat echt nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade. Je consulent volgt je dossier dus persoonlijk van A tot Z. En dat is geruststellend!

Autoverzekering voor jongeren
 • 3 maanden korting + 9 maanden betalend op de 1ste jaarpremie BA van een nieuwe autoverzekering Mobility voor jongeren van minder dan 36 jaar evenals 30% korting op een verzekering BA en 10% (18-22 jaar), 20% (23-25 jaar) of 30% (26-35 jaar) korting op een Omnium. Aanbod voorbehouden aan bestuurders die geen ongeval in fout gehad hebben de voorbije 5 jaar, die minstens 3 jaar hun rijbewijs hebben en hun rijervaring volledig kunnen bewijzen (max. 5 jaar), geen boetes of veroordelingen gehad hebben en een woningverzekering hebben bij DVV. Dit aanbod is geldig onder voorbehoud van aanvaarding van het risico door DVV verzekeringen. 
 • Voorbehouden aan bestuurders die jonger dan 30 zijn en geen ongeval in fout gehad hebben de voorbije 5 jaar (of sinds het behalen van hun rijbewijs) en hun rijervaring volledig kunnen bewijzen (max. 5 jaar). De Bonus-Malus is bij de start in het beste geval 0.
 • Onze partner Europ Assistance organiseert de bijstand. 
 • Vervangwagen gedurende de herstelling na een ongeval in België (en tot 30 km over de grens) als je een garage kiest die erkend is door DVV.
 • Raadpleeg voor de franchise, gedekte goederen, beperkingen en uitsluitingen van de dekking, contactgegevens van de klachtendienst enz. je DVV-consulent of kijk op:
 • De Bijzondere en Algemene voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Het verzekeringscontract is onderworpen aan het Belgisch recht, heeft een duurtijd van 1 jaar en is stilzwijgend verlengbaar.

De autoverzekering Mobility is een verzekeringsproduct van DVV, een merk- en handelsnaam van Belins NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, IBAN BE70 0689 0667 8225, BIC GKCCBEBB - een verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037.

DVV-nieuwsbrief

Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor de nieuwsbrief van DVV verzekeringen.

Een vraag?
Hulp nodig?

Contacteer een DVV-consulent in je buurt. Meer dan 1.000 consulenten wachten op je in meer dan 290 kantoren.

Kies een consulent